ЛУМУМБИН ЗУБ ПРЕДАЛИ СИНУ: У плавој кутији део човека који је дао живот за борбу против колонијализма (ФОТО)

В. Н.

21. 06. 2022. у 09:48

НА церемонији у Бриселу, Белгија је јуче породици предала зуб Патриса Лумумбе, као једини преостали посмртни остатак мучки убијеног афричког лидера и хероја независности Конга.

ЛУМУМБИН ЗУБ ПРЕДАЛИ СИНУ: У плавој кутији део човека који је дао живот за борбу против колонијализма (ФОТО)

Фото Профимедија

То је све што је остало од првог премијера Демократске Републике Конго, симбола борбе афричких народа против колонијализма. У палати "Егмонт" у центру Брисела, његовом сину Роланду, предата је плава кутија у којој се налази зуб.

- Постоји одређени осећај задовољства после свих ових година - рекао је Роланд пре церемоније.

Након што је 1960. постао први демократски изабран премијер Конга, после само неколико месеци Лумумба је постао жртва хладноратовске политике, унутрашње борбе за власт и покушаја отцепљења побуњеничке групе у провинцији Катанга богатој минералима. Није био по вољи ни белгијским властиме, јер је оштро и без задршке критиковао сурову колонијалну експлоатацију коју је Белгија спроводила у Конгу.

Лумумбу су 1961. ухапсили и стрељали сепаратисти и белгијски плаћеници, али за организовање ликвидације многи историчари оптужују ЦИА. Убице су раствориле његове посмртне остатке у киселини, а зуби су сачувани као сабласно подсећање на свирепо убиство овог афричког политичара.

Фото Профимедија

Патрис Лумумба

 

Демонстрације у Београду

ПОСЛЕ убиства Патриса Лумумбе у Београду су у знак протеста одржане велике демонстрације које су се претвориле у нереде. Заузета је и опљачкана белгијска амбасада, јер се веровало да су Белгијанци, као бивши колонисти, умешани у убиство. Иначе, један од студентских домова у Београду, као и улице у нашој престоници, Нишу, Суботици, Врању, Смедереву и Зајечару по њему носе име.

В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЖИКА ИМА ОГРОМНУ ПЕНЗИЈУ: Службеник три пута проверавао - није могао да верује када је видео бројку