УКРАЈИНА МОРА ДА РАЗМИНИРА ЛУКЕ Лавров саопштио када ће Русија осигурати пролазак бродова са украјинским житом

Новости онлајн

31. 05. 2022. у 13:34

РУСИЈА ће осигурати пролазак бродова са житом из Украјине уколико Кијев реши проблем са разминирањем излаза из лука, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након састанка са министром спољних послова Бахреина.

УКРАЈИНА МОРА ДА РАЗМИНИРА ЛУКЕ Лавров саопштио када ће Русија осигурати пролазак бродова са украјинским житом

Фото: Russian Foreign Ministry Press Service via AP/Депоситпхотос

- Детаљно смо разговарали о ситуацији у Украјини. На молбу наших пријатеља подробно смо их информисали о последњим догађајима, укључујући ситуацију са храном. Говорили смо о мерама које руска страна предузима већ више од месец дана, гарантујући слободан извоз украјинског жита бродовима који су сада затворени у украјинским лукама. Међутим, за то је неопходно да украјински представници разминирају приобалне воде које се налазе у територијалном мору Украјине и које су, како сам рекао, миниране - рекао је Лавров.

Руски министар је рекао да ако тај проблем буде био решен, руске флоте ће у отвореном мору обезбедити несметан пролазак бродова.

Фото: ЕПА

- Ако тај проблем са разминирањем буде решен, а ми већ неколико недеља скрећемо на то пажњу наших западних колега који су забринути тим поводом, војно-поморска флота Русије ће у отвореном мору обезбедити несметан пролазак тих бродова у Средоземно море и даље, до одредишта - рекао је шеф руске дипломатије.

Како је истакао, Москва је учинила све како би решила проблем са храном, док Запад блокира улазак руских бродова у своје луке и вештачки изазива кризу.

- Те иницијативе које сада чујемо на тему прехрамбене безбедности треба да се решавају узимајући у обзир то да је са руске стране одавно гарантовано све што зависи од нас. А западне земље, које су створиле бројне вештачке проблеме – затварањем својих лука за руске бродове, прекидањем логистичких и финансијских ланаца – оне треба озбиљно да се замисле шта им је важније: да праве пи-ар кампању на проблему прехрамбене безбедности или да решавају проблем конкретним корацима. На њима је - поручио је Лавров.

Лавров ће се састати са министрима Савета за заливску сарадњу

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров посетиће сутра Саудијску Арабију, где ће се састати са министрима спољних послова земаља Савета за заливску сарадњу (ГЦЦ), саопштила су Ројтерсу два званичника.

БОНУС ВИДЕО:

ПОГЛЕДАЈТЕ ДЕЈСТВО РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ: Напад на утврђене положаје украјинске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио