ТАЈМС: Русија побеђује у борби за контролу светског жита

М.Ђорђевић

29. 05. 2022. у 12:56

НАЈВАЖНИЈА победа Русије од почетка специјалне операције у Украјини било је повећање обима руског извоза пшенице и раст њених цена, пише британски лист Тајмс.

ТАЈМС: Русија побеђује у борби за контролу светског жита

Фото Танјуг

Британски лист пише да је од краја фебруара украјински извоз пшенице приметно смањен због усложњавања процеса извоза житарица. Према његовим речима, више од 20 милиона тона украјинске пшенице трули у силосима и трговачким бродовима широм земље. Ово има озбиљан утицај на економију земље, с обзиром да прехрамбени и пољопривредни сектор чини 10% украјинског БДП -а.

Кијев је, подсећа се у чланку, пети највећи извозник пшенице, а цена жита од почетка године је већ порасла за 60%, приближавајући се рекордном нивоу. Истовремено, Русија – главни светски извозник пшенице – попуњава празнину продајом не само више робе, већ и по вишој цени, истиче аутор.

Према речима Набила Мседија, извршног директора компаније за истраживање пољопривредног тржишта АгФлов, пре операције извоз украјинске пшенице и кукуруза је растао, док је руски извоз опадао. Ипак, у априлу је извоз пшенице из Украјине опао за 32 одсто у односу на април 2021. године, док је извоз из Русије, напротив, повећан за 18 одсто. Компанија процењује да је руски приход од пореза на извоз пшенице ове сезоне износио 1,9 милијарди долара.

- Губитак украјинског извоза се скоро у потпуности поклапа са растом руског извоза. Стога се ово може прилично прецизно протумачити као гурање трговинског конкурента у други план, рекао је Мседди.

Према Тајмсу, Русија и Украјина имају много заједничких извозних партнера, углавном у северној Африци и на Блиском истоку. Суочени са могућношћу несташице хране, многи од њих се обраћају Русији да надокнаде несташицу. 

Русија је раније више пута наглашавала да је заоштравање глобалне прехрамбене кризе која се развија као последица увођења санкција. Истовремено, према прогнозама, у Русији се очекује добра жетва житарица .

БОНУС ВИДЕО: ЗАЈЕДНИЧКА ПАТРОЛА РУСА И КИНЕЗА: Авиони изнад Јапанског и Источнокинеског мора

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА ЛИ РУСИЈА ПЛАНИРА НАПАД? Председница Молдавије отклонила сваку сумњу