УКРАЈИНА "ПОСТРОЈАВА" ЕУ? Да ли је сукоб са Русијом "прозор прилика" за заједничку армију

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

28. 05. 2022. у 22:18

РАТ у Украјини прилика је за ЕУ да коначно почне да реализује своју идеју о заједничким војним снагама, у далеко ширем обиму од онога који данас постоји.

УКРАЈИНА ПОСТРОЈАВА ЕУ? Да ли је сукоб са Русијом прозор прилика за заједничку армију

Фото АП

Имајући у виду да питање одбране спада у националне надлежности, а не под "кишобран" ЕУ, идеја је да се створи координација између 27 војски, да би биле ефикасније и оперативније. Такође, и да се из националних буџета издваја више средстава за војне потребе.

Потпредседник ЕК и високи представник за спољну и безбедносну политику Ђузеп Борељ је недавно навео пример европске војне разједињености, чињеницом да САД у својим снагама имају један тип тенкова, а ЕУ чак дванаест. Такође, многе чланице спроводе паралелну логистику, па у таквим условима долази до значајног дуплирања снага и средстава која би могла паметније да се уложе.

Европска одбрамбена агенција већ је урадила извештаје на тему шта би требало да се промени, а последњи се очекује већ за неколико месеци, када би коначно, по очекивањима из Брисела, требало да се крене у акцију.

Анализа недостатака у улагањима у одбрану говори о стању технике европских одбрамбених способности и разлици између онога што постоји и како би то требало да буде, истакао је Борељ.

Борељ је поручио да ЕУ мора сама да учини нешто за своју одбрану и да преузме одговорност, а не да чека да јој у помоћ прискачу НАТО и САД.

Од земаља чланица се тражи да прекину са смањивањима буџета за војне потребе. Израчунато је да би ЕУ, да је трошила од 2008. године до сада исто колико и пре економске кризе, потрошила 160 милијарди евра више за одбрану.

- Сада видимо да тих 160 милијарди недостају - поручио је недавно Борељ.

Европски шеф дипломатије је упоредио улагања САД и ЕУ, истакавши да су чланице Уније своје заједничке издатке за одбрану у наведеном периоду увећале за 20 одсто, а САД чак три пута више - 66 одсто.

Заједничке инвестиције у одбрану унутар ЕУ износе тренутно свега 11 одсто, а Брисел очекује да то буде чак 35 одсто.

ЗАЈЕДНИЧКА И "НАМЕНСКА"

Једна од идеја је да се на овај начин покрене јединствена војна индустрија, да се не би доводила у питање компатибилност оруђа у употреби на различитим територијама које покрива Брисел.

Истовремено, у ЕУ очекују да би на овај начин могли више да помогну и Украјини, пошто су већ дошли у ситуацију да морају да обнове залихе, услед до сада послате помоћи овој земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДЕТЕ (5) ПРЕМИНУЛО ОД ВРУЋИНЕ: Мајка заборавила сина у аутомобилу - нису приметили да га нема