ОЗЛОГЛАШЕНИ ВАТИКАНСКИ КАРДИНАЛ ПРЕМИНУО У 94. ГОДИНИ: Анђело Содано прикривао истрагу за сексуално злостављањ

Танјуг

28. 05. 2022. у 15:44

Кардинал Анђело Содано, контроверзни ватикански моћник, оптужен за прикривање једног од најозлоглашенијих сексуалних злостављача у Католичкој цркви, преминуо је у 94. години.

ОЗЛОГЛАШЕНИ ВАТИКАНСКИ КАРДИНАЛ ПРЕМИНУО У 94. ГОДИНИ: Анђело Содано прикривао истрагу за сексуално злостављањ

Фото АП

Содано, који је неко време био болестан и преминуо синоћ, био је државни секретар за време двојице папа - Јована Павла II и Бенедикта XVI, односно на другом месту у ватиканској хијерархији 16 година између 1990. и 2006. године, пренео је Ројтерс.

Верује се да је Содано, заједно са секретаром Јована Павла, тадашњим надбискупом Станиславом Џивишом, водио Католичку цркву током последњих година живота покојног папе, када му се здравље погоршало због Паркинсонове и других болести.

У серији текстова у "Нешенал католик рипортеру" 2010. године, аутор Џејсон Бери, стручњак за сексуална злостављања у цркви, написао је како је Содано блокирао Ватикан да покрене истрагу за сексуаана злостављања против оца Марсијала Масијела, оснивача верског реда Легије Христове.

Содано је примљен у ред свештеника 1950. године, да би неколико година касније обављао дипломатску службу.

Служио је у амбасадама Ватикана у Еквадору, Уругвају, Чилеу пре него што је поново позван у Ватикан како би обављао високе административне улоге.

БОНУС ВИДЕО. ИСТРАГА О СТРАХОТИ: Снимци са места трагедије авиона у Индонезији 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа