СЗО ОПТИМИСТИЧАН: Ширење мајмунских богиња може се сузбити правим мерама

Танјуг

28. 05. 2022. у 10:16

ШЕФИЦА одељења за пандемије у Светској здравственој организацији (СЗО) Силви Бриан каже да се "необично" ширење вируса мајмунских богиња може лако обуздати правим мерама.

СЗО ОПТИМИСТИЧАН: Ширење мајмунских богиња може се сузбити правим мерама

Фото: Shutterstock

Из СЗО упозоравају да би 200 случајева мајмунских богиња регистрованих последњих недеља у свету, изван земаља у којима вирус учестало цирлкулише, могло бити само почетак, подсећа лондонски дневник Гардијан.

- Не знамо да ли само видимо врх леденог брега тј. има ли много више случајева који су неоткривени- рекла је Бриан у петак на брифингу.

Откако је Велика Британија први пут открила случај мајмунских богиња 7. маја, скоро 200 заражених је пријављено СЗО из држава које су удаљене од земаља у којима је овај вирус ендемски, а европски Центар за превенцију и контролу болести проценио је да има 219 таквих случајева.

Случајеви инфекције вирусом мајмунских богиња изненада су откривени у више од 20 земаља широм света, укључујући САД, Аустралију, Уједињене Арапске Емирате и још скоро десетак земаља ЕУ.

Шпанско министарство здравља саопштило је јуче да је до сада потврђено 98 случајева, док је у Велика Британија тренутно 90 потврђених инфекција.

Португал је у међувремену регистровао 74 случаја, саопштиле су јуче здравствене власти те земље, додајући да су све инфекције детектоване код мушкараца, углавном млађих од 40 година.

Аргентина је јуче потврдила прва два случаја мајмунских богиња у Латинској Америци.

- Још смо на самом почетку овог догађаја, знамо да ћемо у наредним данима имати још случајева- рекла је Бриан представницима држава чланица који присуствују скупштини СЗО у Женеви истакавши да нема места за панику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ВИЂЕНА СЛИКА: Овако је Војислав Шешељ изгледао у младости (ФОТО)