УКРАЈИНА ТРАЖИ ОД НЕМАЧКЕ ДА ИСКЉУЧИ "СЕВЕРНИ ТОК 1": Макогон предложио снабњевање преко украјинских система

Танјуг

27. 05. 2022. у 20:38

ГЕНЕРАЛНИ директор компаније "ГТС Оператор Украјине", Сергеј Макогон, изјавио је данас да је затражио од немачке владе да искључи гасовод Северно ток 1 и уместо тога предложио снабдевање гасом преко украјинског система за пренос гаса.

УКРАЈИНА ТРАЖИ ОД НЕМАЧКЕ ДА ИСКЉУЧИ СЕВЕРНИ ТОК 1: Макогон предложио снабњевање преко украјинских система

Фото Д. Стојаковић

- Заједно са Нафтогасом упутили смо апел немачком Министарству економије и немачком регулатору везан за обуставу Северног тока - 1. Ово је гасовод који тренутно ради...Видимо да разлози на основу којих је Северни ток - 1 изузетак, у овом тренутку више не одговарају стварности. И захтевамо да немачка влада преиспита ове изузетке и заправо обустави или значајно ограничи испоруке гаса Европи преко Северног тока 1 - рекао је Макогон за телевизију Украјина 24.

Он је навео да сада има довољно слободних капацитета за транспорт гаса из Руске Федерације, укључујући и украјински систем, који је, према његовим речима, спреман да транспортује руски гас европским потрошачима уместо преко Северног тока 1.

Макогон сматра да ће испоруке руског гаса преко украјинског система за пренос гаса моћи да спасу тај систем од уништења током непријатељстава, пренела је агенција РИА Новости.

Саветница министра енергетике Украјине Олена Зеркал изјавила је раније, у контексту неспремности Будимпеште да одустане од руске нафте, да Кијев има полугу притиска на Мађарску у виду нафтовода Дружба који пролази кроз украјинску територију, са којим би, према њеним речима, нешто могло да се догоди.

Земље ЕУ увеле су пет пакета санкција против Руске Федерације због ситуације у Украјини.

У оквиру предстојећег шестог пакета, ЕУ разматра могућност увођења ембарга на руску нафту.

Неке земље ЕУ, посебно Мађарска, блокирају његово усвајање из страха од негативног утицаја овог корака на њену економију.

БОНУС ВИДЕО:

ВОЈСКА ДНР У "АЗОВСТАЉУ": Погледајте изблиза рушевине челичане и тајне подземне просторије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ШТА ЗНАЧИ РЕЧ АМИН? Верници је стално користе - многи не знају право значење