СЗО АПЕЛУЈЕ НА ДРЖАВЕ ДА ПОВЕЋАЈУ НАДЗОР: Тренутно има 200 случајева мајмунских богиња у земљама у којима то није уобичајено

Танјуг

26. 05. 2022. у 20:04

ОКО 200 потврђених и више од 100 сумњивих случајева заразе мајмунским богињама до сада је откривено изван земаља у којима се обично шире, изјавила је данас виши епидемиолог Светске здравствене организације (СЗО) Мариа Ван Керкове.

СЗО АПЕЛУЈЕ НА ДРЖАВЕ ДА ПОВЕЋАЈУ НАДЗОР: Тренутно има 200 случајева мајмунских богиња у земљама у којима то није уобичајено

Фото: Архива

Говорећи на онлајн брифингу, Керкове је рекла да су случајеви мајмунских богиња до сада откривени у више од 20 неендемских земаља, додајући да СЗО очекује да ће се бројке повећати, пренео је Ројтерс.

- Очекујемо да ће бити откривено још случајева. Тражимо од земаља да повећају надзор...Ово је ситуација која се може обуздати. Биће тешко, али то је ситуација која се може обуздати у неендемским земљама - истакла је она.

Мајмунске богиње, блага вирусна инфекција, ендемска је у афричким земљама Камеруну, Централноафричкој Републици, Демократској Републици Конго и Нигерији.

Сматра се да сој који циркулише широм света има стопу смртности од око један одсто, иако су доступне ефикасне вакцине и лечење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?