ОРБАН ПИСАО ПРЕДСЕДНИКУ ЕВРОПСКОГ САВЕТА: Не размишљајте о ембаргу на руску нафту

Novosti online

25. 05. 2022. у 14:07

МАЂАРСКА неће ускоро престати да се противи ембаргу ЕУ на руску нафту и зато лидери блока не би требало да разматрају то питање на специјалном састанку почетком следеће недеље у Бриселу, написао је мађарски премијер Виктор Орбан у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу.

ОРБАН ПИСАО ПРЕДСЕДНИКУ ЕВРОПСКОГ САВЕТА: Не размишљајте о ембаргу на руску нафту

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Депоситпхотос

Будимпешта последњих недеља кочи нови пакет санкција ЕУ Русији због рата у Украјини јер се противи ембаргу на руску нафту који је Европска комисија предложила раније у мају, пише Еурактив.

У писму Мишелу, у које је Еурактив имао увид, Орбан је навео да је мало вероватно да ће се доћи до решења "тешких отворених питања" пре специјалног састанка Европског савета 30-31. маја.

- Уверен сам да би разговори о пакету санкција на нивоу лидера без постојања консензуса били контрапродуктивни, истакао је Орбан и додао да би то нагласило интерне поделе у ЕУ без пружања реалне шансе за њихово решавање.

Још није објављен званични дневни ред специјалног састанка Европског савета.

Орбан је у писму такође упозорио да би предложени шести пакет санкција ЕУ могао да проузрокује "озбиљне проблеме са испорукама" у Мађарској и поткопа јој интересе енергетске безбедности, доносећи "ценовни шок" њеним домаћинствима и економији.

Европска комисија је пре недељу дана представила 210 милијарди евра вредан план назван РипауерИЈу (REPowerEU) за напуштање руског фосилног горива до 2027.

И док су многе чланице ЕУ поздравиле тај план, Орбан у писму наводи да предложено није умањило мађарске бојазни јер нема предвиђених финансија за земље које немају излаз на море.

Будимпешта, која зависи од руске нафте из само једног нафтовода, тражи изузеће од ембарга најмање четири године и жели 800 милиона евра из ЕУ фондова за финансирање адаптације рафинерија и повећање капацитета цевовода до Хрватске.

Министар спољних послова Петер Сијарто 23. маја је подигао цену за напуштање руске нафте, рекавши да ће комплетна модернизација мађарске енергетске инфраструктуре коштати 15-18 милијарди евра.

- За Мађаре је легитимно да очекују предлог за ублажавање тог удара, написао је мађарски министар на  Фејсбуку.

ЕУ је Мађарској, као и Словачкој и Чешкој, понудила дуже изузеће од увођења ембарга, али није дошло до помака у преговорима са Будимпештом.

- Нема назнака о модалитетима и роковима финансирања хитних инвестиционих потреба повезаних са заменом руске нафте, додаје се у Орбановом писму.

Међутим, Мађарска је одлучна да настави разговоре, рекао је Орбан.

Коментари мађарског премијера делују фрустрирајуће на Брисел и остале источноевропске чланице ЕУ које су се снажно залагале за прекид токова европског новца за финансирање ратне машинерије руског председника Владимира Путина.

Санкције ЕУ захтевају једногласан договор, али неки ЕУ званичници, како пише Еурактив, разматрају правне опције за превазилажење потенцијалне блокаде.

Једна од опција су билатералне санкције чланица ЕУ Москви.

Међутим, званичници ЕУ кажу да би то било "последње средство" јер би наштетило осећају јединства који блок жели да покаже Москви.


БОНУС ВИДЕО: ПРАЗНИ РАФОВИ У ЊУЈОРКУ: У САД знак за узбуну због несташице хране за бебе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЏОНСОН СТРАХУЈЕ: Боји се мировног споразума, види мрачну будућност ако Путин победи