РИЧАРД ГИР СВЕДОК: Суђење Матеу Салвинију због блокаде мигрантског брода

Милица Остојић

24. 05. 2022. у 14:50

ПОЧЕТКОМ августа 2019. године Матео Салвини, лидер „Лиге”, био је министар унутрашњих послова Италије и у инвазији избеглица које су стизале преко мора на италијанске обале издао је наређење да не може бити искрцано са брода „Ђорђети” шпанске Опен Армс (невладине организације), која је оперативна у Медитерану, 121 особа на обале острва Лампедуза, а брод се налазио у либијском заливу и тражио је луку у Италији.

РИЧАРД ГИР СВЕДОК: Суђење Матеу Салвинију због блокаде мигрантског брода

Фото: ЕПА

Против њега је потом покренут судски процес са оптужницом: киднаповање лица са отежавајућим околностима и кршењем овлашћења, по одлуци Суда из Катаније. Уписан је у листу оптужених лица у Тужилаштву у Арђенту, јер је држао 20 дана особље на броду, а које је по налогу тог Тужилаштва након контроле брода искрцано на обалу.

Ових дана завршено је треће рочиште у суду у Палерму, где је дошло до жестоког окршаја између оптужбе и одбране, саслушани су разни сведоци. Четврто рочиште је заказано за 17. јун, када ће бити позван као сведок против Салвинија глумац Ричард Гир, који је отишао на брод 9. августа и однео храну мигрантима, апелујући да се допусти одмах искрцавање.

Апсурдно је и набрајати колико је искрцавања у Италији, посебно од почетка ове године, од јануара до сада, посебно од када је почело лепо време и мирно море. Само на обале Калабрије у четири месеца било је 38 искрцавања, стижу са свих страна, са либијских обала, из Турске, на разној врсти пловила, бродовима, једрењацима, избеглице разних националности, из Авганистана, Ирана, Сирије… Бројка је прешла 10.000, али Италија се сада бави смештајем избеглица из Украјине. Искрцавања преко мора постала су само бројке и статистика.

Оптужени Салвини данас је на Твитеру послао поруку: Ричард Гир ће сведочити против мене у процесу у Палерму по оптужници за „киднаповање особа, миграната на шпанском броду. Италијанско или холивудско правосуђе?”

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗ ЈАДРАНА ВРЕБАЈУ 54 ВРСТЕ АЈКУЛА: Ево које су најопасније - десетак напада је забележено