ЈЕДАН ДЕО РУСИЈЕ ЋЕ ПРОМЕНИТИ ИМЕ? Рогозин изнео предлоге нових назива - "Та територија је засићена руском крвљу"

Новости онлине

24. 05. 2022. у 08:49

ГЕНЕРАЛНИ директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин предложио је да се Курилска острва преименују и да добију руска имена у част бродова, личности и догађаја из Руско-јапанског рата, пише РИА Новости.

ЈЕДАН ДЕО РУСИЈЕ ЋЕ ПРОМЕНИТИ ИМЕ? Рогозин изнео предлоге нових назива - Та територија је засићена руском крвљу

Фото: Профимедиа/Википедија/Јавно власништво

- Зашто ова острва немају руска имена? Хтео сам да предложим да размислите о томе да једно од острва назовете, без обзира којим редоследом, нека мештани одлуче, "Варјаг", а друго "Корејец", у част топовњача које су се херојски бориле против јапанске флоте. Треће острво назовите у част Всеволода Рудњева - рекао је он на радију Спутњик.

Група острва Хабомај, рекао је, могла би се назвати архипелагом "Руских хероја - пацифичких морнара".

Рогозин је приметио да је ова територија, као и цео Тихи океан, засићена руском крвљу, која је ту проливена и током Руско-јапанског рата и током Великог отаџбинског рата.

Чињеница да острва још увек немају руска имена код неких изазива сумњу да припадају Русији, сматра генерални директор Роскосмоса. Он је нагласио да Калињинград нико не назива Кенигсбергом, како се звао пре Великог отаџбинског рата.

Москва и Токио нису потписали мировни споразум на крају Другог светског рата, Јапан ово питање повезује са власништвом над четири острва Курилског ланца – Кунаширом, Итурупом, Шикотаном и Хабомајем.

Став Кремља је да су ове територије постале део СССР-а након Другог светског рата и да је суверенитет Русије над њима несумњив.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Чернобиљ - некад и сад

БОНУС ВИДЕО: РАЗМИНИРАЊЕ МАРИЈУПОЉА - "Уран-6" у акцији - ДНР објавио снимак

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРАВИЧНА ОЛУЈА ПРЕВРНУЛА ОГРОМАН БРОД: Таласи прогутали целу посаду, само троје људи спасено! (ВИДЕО)