КОНТРА-ЕФЕКАТ ПРИТИСКА НА ТУРСКУ: Да ли НАТО сам себи копа јаму због Финске и Шведске

Novosti online

22. 05. 2022. у 21:30

ШИРЕЊЕ НАТО-а на Финску и Шведску постало је напоран, дуготрајан процес са потенцијално озбиљним последицама по дугорочно јединство Алијансе, пише колумниста „Нешенал интереста“ Марк Епископос.

КОНТРА-ЕФЕКАТ ПРИТИСКА НА ТУРСКУ: Да ли НАТО сам себи копа јаму због Финске и Шведске

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган са турским војницима / Архива

Како се наводи у чланку, западне земље би могле да изврше притисак на Анкару са циљем да утичу на њен став. На пример, могло би да дође до блокирања споразума о продаји модернизованих ловаца Ф-16 или ограничавања интероперабилности турске војске са оружаним снагама других чланица организације.

-Ипак, ти потези би могли имати супротан ефекат. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган би се пре заинатио него се повукао. Он је то већ учинио као одговор на санкције Запада након куповине руског ракетног одбрамбеног система С-400 2017. године. Последице колективног притиска могле би да униште солидарност у НАТО-у, сматра Епископос.

С тим у вези, он каже да не постоји механизам за избацивање земаља из Алијансе и да је мало вероватно да ће Ердоган сам одлучити да из ње изађе.

-Огорчена Турска би деценијама могла да слаби блок изнутра, оценио је новинар.

Епископос је подсетио да су високи званичници Вашингтона и Брисела експанзију у Скандинавији представили као несумњив успех који ће ојачати коалицију у условима растућих тензија у Европи.

Међутим, заправо су покренули опасан, дуг процес са потенцијално озбиљним последицама по дугорочно јединство Запада, закључио је колумниста.

О ступању Финске и Шведске у НАТО

Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

С тим у вези, Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће Москва морати да предузме узвратне мере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала претње њеној националној безбедности у случају уласка Финске у састав Северноатлантске алијансе.

Амбасадори Шведске и Финске предали су раније генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтеве за ступање у Алијансу. Међутим, Турска је блокирала почетак преговора о приступању Финске и Шведске у НАТО, јавио је ДПА, позивајући се на изворе у организацији.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - ПРЕДАЈА ПРИПАДНИКА "АЗОВА": Украјински војници напуштају "Азовстаљ"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара