ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР СЗО: Пандемија короне сигурно није готова

Танјуг

22. 05. 2022. у 21:28

ГЕНЕРАЛНИ директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус, изјавио је данас да пандемија корона вируса "сасвим сигурно није готова - упркос томе што је опао број пријављених случајева од када је омикрон сој био на врхунцу.

ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР СЗО: Пандемија короне сигурно није готова

Фото АП

Он је званичницима, окупљеним у Женеви на отварању годишњег састанка СЗО, рекао да одбијање тестирања и секвенцирања "значи да смо слепи за еволуцију вируса", преноси АП.

Тедрос је оценио да је у борби против вируса постигнут напредак и указао да је 60 одсто светске популације вакцинисано, али је рекао да "нигде није готово док није свуда готово".

Оценио је да "спуштамо гард на нашу одговорност".

- Пријављени случајеви повећавају се у скоро 70 земалља у свим областима, и то у свету у којем је стопа тестирања опала - навео је Тедрос.

Он је додао да пријављени број смртни случајева расте у Афирци, континенту са најнижом стопом вакцинације.

Истакао је и да је само 57 земаља, од којих су скоро све богате државе, вакцинисало 70 одсто свог становништва.

Тедрос је оценио и да, иако се снадбевање вакцинама побољшало у свету, не постоји довољна политичка посвећеност за коришћење вакцина у појединим земљама, док су у другим примећени недостаци у оперативним или финансијским капацитетима.

- Пандемија неће магично нестати, али ми можемо да је окончамо - рекао је Тедрос.

БОНУС ВИДЕО:

Како је породиљама оболелим од корона вируса?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара