СЗО ЗАБРИНУТА: Ради на смерницама за смањење ширења мајмунских богиња

Танјуг

21. 05. 2022. у 18:44

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) ради на даљим смерницама о ублажавању ширења мајмунских богиња, усред забринутости да би број случајева могао додатно да порасте током летњих месеци, изјавио је данас Дејвид Хејман, председник Стратешке и техничке саветодавне групе СЗО за заразне опасности са пандемијским и епидемијским потенцијалом.

СЗО ЗАБРИНУТА: Ради на смерницама за смањење ширења мајмунских богиња

Фото: Архива

Радна теорија СЗО заснована на досад идентификованим случајевима и наводима је да је епидемија изазвана сексуалним контактом, рекао је Хејман за Ројтерс.


Мајмунске богиње, које су до сада углавном бележене у западној и централној Африци, ретка су вирусна инфекција, слична великим богињама, иако у блажој форми.

Први пут вирус је регистрован у ДР Конго 70-их година прошлог века, а број случајева у западној Африци се повећао у претходној деценији.

Симптоми укључују грозницу, главобоље и осип, који почиње на лицу и шири се на остале делове тела.

Епидемија у 11 земаља у којима појава није ендемска веома је необична, кажу научници.

СЗО је претходно данас саопштила да је до сада потврђено око 80 случајева мајмунских богиња у најмање 12 земаља и да се испитује још 50 сумњивих случајева.

Случајеви те инфекције потврђени су у девет европских земаља, као и у САД, Канади и Аустралији, пренео је ББЦ.

Хејман, професор на Лондонској школи хигијене и тропске медицине, рекао је да ће стручњаци вероватно дати више смерница земљама у наредним данима.

Здравствени званичници из неколико земаља упозорили су да би се број случајева могао додатно повећати на великим летњим скуповима и фестивалима.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку