МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ СЕ ШИРЕ ЕВРОПОМ: Директор СЗО забринут, ево шта знамо о болести која је уплашила свет

Новости онлине

20. 05. 2022. у 19:21

РЕГИОНАЛНИ директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге изјавио је данас да је забринут да би се ширење мајмунских богиња могло убрзати у региону јер се људи окупљају на забавама и фестивалима током летњих месеци.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ СЕ ШИРЕ ЕВРОПОМ: Директор СЗО забринут, ево шта знамо о болести која је уплашила свет

Фото: Shutterstock

- Како улазимо у летњу сезону у европском региону, са масовним окупљањима, фестивалима и забавама, забринут сам да би се преношење могло убрзати, јер се тренутно откривају случајеви међу сексуално активним људима, а симптоми су многима непознати - навео је Клуге у саопштењу.

Шта су мајмунске богиње?

Мајмунске богиње су исти члан породице као и мале богиње. Мање су заразне од малих богиња и узрокују мање случајева тешке болести.

Мајмунске богиње су вирус који узрокује симптоме грознице, као и карактеристичан квргав осип. Обично је благ, иако постоје два главна соја - конго и западноафрички сој.

Конго сој је тежи облик и има стопу смртности од десет посто, док је западноафрички блажа варијанта, са стопом смртности од један посто.

Вирус се шири блиским контактом, како преко животиња, тако и, ређе, између људи. Први пут је пронађен код мајмуна 1958. године, отуда и име, иако се глодари сада сматрају главним животињама домаћинима вируса.

Пренос богиња у овом тренутку збуњује стручњаке, јер одређени број случајева у Уједињеном Краљевству - девет од 18. маја - немају никакве познате међусобне везе. Само први случај, пријављен 6. маја, недавно је отпутовао у Нигерију.

Стручњаци су упозорили на шири пренос ако случајеви остану непријављени.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Чернобиљ - некад и сад

БОНУС ВИДЕО: ЕКСПЛОЗИЈА У ХАВАНИ - Погинуло 22, повређених 74 у уништеном хотелу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЗЕЛЕНСКИ ОТПУШТА ГЛАВНОГ ОБАВЕШТАЈЦА? Шеф украјинске службе безбедности пао у немилост председника