ФИНЦИ ОД СУТРА БЕЗ ГАСА: Гаспром прекида испоруке Гасуму јер нису платили испоруку плавог енергента у априлу

П. З. С. / риа.ру

20. 05. 2022. у 17:31

ГАСПРОМ експорт није добио уплате за испоруку у априлу од финског Гасума на крају радног дана 20. маја, саопштила је компанија.

ФИНЦИ ОД СУТРА БЕЗ ГАСА: Гаспром прекида испоруке Гасуму јер нису платили испоруку плавог енергента у априлу

Фото АП

Од 21. маја Гаспром експорт престаје испоручивање гасом финском Гасуму.

Фински Гасум обавештио је руску компанију да покрета арбитражни поступак по уговору о снабдевању гасом, због захтева за плаћање у рубљама.

Москва је од 1. априла почела да прима плаћање гаса од непријатељских држава у рубљама како би се извукла из обрачуна у доларима и еврима. Председник Владимир Путин је појаснио да ће се одбијање пословања у руској валути сматрати неиспуњењем обавеза по уговорима.

Гаспром је од 27. априла обуставио извоз горива у Бугарску и Пољску због неплаћања. Истовремено, компанија је упозорила да ће смањити транзит ка другим земљама ако Софија и Варшава почну илегално узорковање горива.
После почетка руске специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Многе земље су најавиле замрзавање руске имовине, а позиви да се напусте енергенти су све гласнији. Све се то већ претворило у проблеме за САД и Европу, што је изазвало повећање цена горива и хране.

БОНУС ВИДЕО: ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ - Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији