ЕУ ВИШЕ НЕМА ПРОСТОРА ЗА САНКЦИЈЕ: Русију не могу да зауставе, а нема договора о ембаргу на руску нафту и гас

Танјуг

20. 05. 2022. у 09:33

НЕУСПЕХ земаља чланица Европске уније да се договоре о ембаргу на руску нафту указује на то да блок достиже своје лимите у погледу капацитета даљег увођења финансијских санкција Москви, оцењује један дипломата ЕУ.

ЕУ ВИШЕ НЕМА ПРОСТОРА ЗА САНКЦИЈЕ: Русију не могу да зауставе, а нема договора о ембаргу на руску нафту и гас

Фото АП

- Ако је дошло до проблема с ембаргом на руску нафту, замислите шта би се десило са предлогом за забрану гаса. Седми пакет санкција Москви биће изузетно тежак… Веома смо близу достизања наших лимита. Шта би седми пакет укључивао? - рекао је неименовани дипломата ове недеље за портал Еурактив, преноси Раша тудеј.

Земље чланице ЕУ нису успеле да се договоре о предлогу за забрану увоза руске нафте, после више од 10 дана преговора, при чему је Мађарска предводила групу земаља које се противе тој мери. Планирани ембарго на руску нафту био је део шестог пакета санкција ЕУ према Русији због сукоба у Украјини, који је предложен 4. маја.

Дипломата ЕУ је рекао за Еурактив да иако постоји напредак у преговорима са Мађарском да одустане од вета на ембарго на руску нафту, укупна атмосфера је показала да „смо чак начинили корак уназад“.

- Мађарска чини све да добије гаранције… у суштини да добије новац од Фонда за опоравак, па чак и више од тога - додао је дипломата.

Према његовим речима, став мађарског премијера Виктора Орбана по том питању доводи друге владе у тешку позицију, јер ако Будимпешта добије оно што тражи, другима ће, попут Бугарске, бити тешко да објасне људима у њиховој земљи зашто нису добили сличне уступке.

 

БОНУС ВИДЕО: САНКЦИЈЕ РУСИЈИ СЕ ОБИЛЕ ШПАНЦИМА О ГЛАВУ: Народ бесан због високих цена бензина

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРАВИЧНА ОЛУЈА ПРЕВРНУЛА ОГРОМАН БРОД: Таласи прогутали целу посаду, само троје људи спасено! (ВИДЕО)