КОВИД 19 У РУСИЈИ УСКОРО СЕЗОНСКА ЕПИДЕМИЈА: Пандемија се завршава, али вирус није нестао

Срна

20. 05. 2022. у 07:48

ИНФЕКЦИЈА вирусом корона сада би могла бити категоризована као сезонска акутна респираторна вирусна зараза, изјавила је директорка Агенције за заштиту здравља потрошача "Роспотребнадзор" Ана Попова.

КОВИД 19 У РУСИЈИ УСКОРО СЕЗОНСКА ЕПИДЕМИЈА: Пандемија се завршава, али вирус није нестао

Фото: КП.РУ

- Заиста се надамо да ћемо моћи да кажемо – а немамо основа за било шта друго – да се сезона акутних респираторних инфекција, које до сада укључују и нови вирус корона, приближава крају, рекла је Попова за ТАСС.

Према њеним речима, "Роспотребнадзор" ће формулисати свој коначни став о резултатима сезоне епидемије у року од седам дана.

Она је напоменула да се ситуација са вирусом корона у Русији стабилизује, те да је 13 седмица заредом примећен пад инциденције ковида 19.

- Веома пажљиво пратимо ситуацију, нарочито након празника када има пуно контаката и када је велики обим миграције, истакла је Попова.

Попова је навела да би пандемија ковида 19 могла ускоро бити завршена, али да сам вирус неће нестати и да ће се ускоро говорити о епидемији уместо пандемије.

- Ово би управо могао бити крај пандемије, мада вирус неће нестати. Вирус ће остати, он постоји и присутан је управо сада. И данас неки од оних који нас виде и чују имају познанике и рођаке који су болесни, тако да не можемо говорити о томе да вирус нестаје, нагласила је Попова.

Попова је поновила да се, као додатак лековима и вакцинама, треба придржавати хигијенских превентивних мера, као што су прање руку, ношење маске, чишћење уређаја и простора око нас.

- Ова једноставна хигијенска правила без сумње помажу да се остане здрав код било које респираторне инфекције, додала је она. 

БОНУС ВИДЕО: Корона напада "плаву крв" и најмоћније људе света

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку