ИТАЛИЈА ШАЉЕ ТРЕЋУ ТУРУ ОРУЖЈА КИЈЕВУ: Драги - Радимо у координацији са ЕУ и НАТО-ом

Милица Остојић - Дописник из Рима

20. 05. 2022. у 00:36

ИТАЛИЈА наставља да подржава Владу Украјине у њеним напорима да се супротстави руској инвазији.

ИТАЛИЈА ШАЉЕ ТРЕЋУ ТУРУ ОРУЖЈА КИЈЕВУ: Драги - Радимо у координацији са ЕУ и НАТО-ом

Фото: ЕПА

То радимо у тесној сарадњи са нашим европским партнерима, учвршћени смо са принципима Атлантске алијансе и укорењени у Европи са којом желимо да ојачамо политичку улогу и искористимо структуре одбране и са којом делимо санкције Русији како бисмо изоловали и покорили Путина - то је суштина јутрошњег излагања премијера Марија Драгија које је изнео пред Сенатом, а потом и пред Скупштином о кризи у Украјини.

Премијер је искористио већ постојећу одлуку о слању претходног контингента оружја Украјини и није предвиђено гласање у Парламенту за поновно слање оружја „јер таква одлука већ постоји у тзв. међуминистарском Декрету, а која је објављена у Службеном гласнику“, са појашњењем министра Одбране Лоренца Гуеринија да је слање оружја „већ уврштено у параметре које су означили Скупштина и Сенат“. Реч је о трећој достави „тежег наоружања“ Украјини.

Премијер Драги је најавио да је Италија спремна да консолидује и допринос у ојачавању источног дела НАТО-а са 250 војника у Мађарској и 750 у Бугарској. И све је у складу и са јучерашњом подршком премијерки Финске Сани Марин и намери те земље да приступи НАТО-у, израженој у сусрету у Риму са италијанским премијером, а која је објаснила како је „важно за њену земљу учешће у НАТО-у ради ојачавања безбедности Финске али и Атлантске алијансе у њеној свеукупности“, што је премијер Драги свесрдно подржао.

У међувремену, јуче је Москва одлучила да протера 24 Италијана међу члановима дипломатије из Амбасаде Италије и Конзулата, одука која је уследила након што је Италија избацила 30 Руса са дипломатским пасошем још 5. априла са образложењем да су „радили са дипломатским имунитетом и сејали хаос у регрутовању агената“. Русија је тада најавила да ће уследити „адекватан одговор“.

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ "АЛИГАТОР" И "КРОКОДИЛ" У АКЦИЈИ: У бришућем лету јуре ка украјинским положајима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МАКРОН МОЛИО ПУТИНА: Напет телефонски разговор четири дана пре рата: Зеленски вас лаже, људе су спаљивали