АКО ОТВОРИМО ЛУКЕ, РАЗМОТРИТЕ УКИДАЊЕ САНКЦИЈА: Русија одговорила на захтев УН за отварање приступа лукама у Црном мору

М.Ђорђевић

19. 05. 2022. у 13:35

УКОЛИКО би Русија послушала апел Уједињених нација за отварање приступа лукама на Црном мору, онда би требало да се размотри укидање санкција Русији, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

АКО ОТВОРИМО ЛУКЕ, РАЗМОТРИТЕ УКИДАЊЕ САНКЦИЈА: Русија одговорила на захтев УН за отварање приступа лукама у Црном мору

Фото shutterstock

- За решавање глобалне прехрамбене кризе потребно је обратити пажњу на разлоге који су је изазвали и укинути санкције Русији које су увеле САД и Европска унија. 

То је изјавио заменик министра спољних послова Руске Федерације Андреј Руденко у одговору на позив шефа Светског програма УН за храну (ВФП) Дејвида Бизлија Москви да отвори приступ морским лукама у Украјини, преноси ТАСС.

- Овде је потребно не само апеловати на Руску Федерацију, већ и обратити пажњу на читав комплекс разлога који су изазвали актуелну прехрамбену кризу. Пре свега, то су санкције које су против Русије увеле Сједињене Америчке Државе и Европска унија, а које ометају нормалну слободну трговину прехрамбеним производима, укључујући пшеницу, ђубрива и друге ствари, рекао је заменик министра спољних послова.

Претходно је немачки канцелар Олаф Шолц рекао да је једини начин да се уклоне ограничења мировни споразум између Москве и Кијева.

Украјина је, као један од највећих светских произвођача житарица, извозила већину робе преко својих морских лука, али откако је Русија послала војску у Украјину, принуђена је да извози возом или преко малих лука на Дунаву, подсећа Ројтерс.

Шеф УН за храну Дејвид Бизли позвао је у среду руског председника Владимира Путина да отвори луке, "ако уопште има срца".

БОНУС ВИДЕО: АВИОНИ НАДЛЕЋУ МОСКВУ: Пилоти руских акрогрупа и ваздушних снага вежбају за параду

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ ТЕЛОХРАНИТЕЉ МАКСИМ? Сенка Зеленског - од оптужби због везе с моћним олигархом, до шефа Службе безбедности