БРИТАНСКИ ТАЈМС ОПТУЖУЈЕ ФРАНЦУЗЕ: Зашто Путин још има пријатеље у Француској?

М.Ђорђевић

19. 05. 2022. у 08:46

ФРАНЦУЗИ имају озбиљно другачији став према војном сукобу у Украјини у односу на земље северне и источне Европе. По њиховом мишљењу, руска специјална операција у Украјини била је резултат НАТО провокација, пише британски Тајмс.

БРИТАНСКИ ТАЈМС ОПТУЖУЈЕ ФРАНЦУЗЕ: Зашто Путин још има пријатеље у Француској?

Фото: АП

Став који се може чути у Француској јесте да је председника Путина испровоцирала Северноатлантска алијанса предвођена САД, као и "понижење" које је Москва доживела од 1990-их, наводи се у чланку под називом "Зашто Путин још увек има пријатеље у Француској?"

Тајмс као пример наводи речи бившег француског министра спољних послова Ибера Ведрина, који за сукоб окривљује „дрске и арогантне” западне савезнике. Шефица Француске академије Елен Карен Д`Енкос пак сматра да је тренутна ситуација настала због понижења којем су Руси били изложени, јер након распада Совјетског Савеза нико није помогао земљи да се носи са озбиљним проблема.

Према речима професора Сорбоне историчара Андре Каспија, НАТО је ојачан Европском унијом, а америчка индустрија срећно зарађује милијарде.

- За Сједињене Државе овај сукоб у Европи је постао велики бизнис, рекао је он.

Осим тога, у Француској се формирало заједничко мишљење да Путину треба понудити достојан излаз из тренутне ситуације, укључујући и уступке Кијева. А Вашингтон, потпомогнут Лондоном, гура Европу у опасну конфронтацију са Москвом, сматрају многи Французи, истиче аутор.

Одлука донета 2009. под председником Саркозијем да се Француска врати у НАТО непопуларна је код левице и деснице, као и код већине интелектуалаца. Многи високо цене наводну блискост између народа Француске и Русије, резимира се у чланку.


 

БОНУС ВИДЕО: ПОСЛЕДИЦЕ ЖЕСТОКИХ БОРБИ: Погледајте како изгледа разорени град Попаснаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?