ВАЖАН СУСРЕТ: Вучић данас са председником Европског савета Шарлом Мишелом

Танјуг

19. 05. 2022. у 07:49

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић угостиће данас председника Европског савета Шарла Мишела, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

ВАЖАН СУСРЕТ: Вучић данас са председником Европског савета Шарлом Мишелом

Фото: Танјуг

Програмом посете предвиђен је у 14.45 обилазак компанија у Научно-технолошком парку и потписивање уговора о заједничком пројекту.

За 16 часова планиран је састанак Вучића и Мишела у Генералном секретаријату председника Републике, а затим ће у 17 сати уследити изјаве за медије двојице званичника.

Председник Вучић је у недељу рекао да са Мишелом очекује добре разговоре о европској будућности Србије.

-  Шарл Мишел је искрени пријатељ наше земље, то стварно мислим, и помогао нам је са дерогацијом правила за треће земље, и он и Урсула фон дер Лајен. Хвала им на томе - казао је тада Вучић.

Мишел је у среду предложио формирање Европске геополитичке заједнице која би допринела приближавању и јачању сарадње европских земаља, укључујући и Западни Балкан, на решавању заједничких изазова, промоцији мира, стабилности и безбедности на заједничком континенту.

- Земље Западног Балкна, земље које се придружују из нашег источног партнерства и друге европске земље са којима имамо блиске односе су прве на које овде мислим. Лидери земаља које би учествовале у овом пројекту састајали би се најмање два пута годишње, а спољна политика би била најважнија област сарадње у оквиру те заједнице - поручио је Мишел.

Посетом Србији Мишел ће отпочети балканску турнеју, током које ће 20. маја из Београда отпутовати у Албанију, а затим и у БиХ, где ће бити до 21. маја.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)