ПОСЛЕ ДИВЉИХ СВИЊА, СТИГЛА И СВИЊСКА КУГА: Губици огромни, узгајивачи очајни

Милица Остојић - Дописник из Рима

19. 05. 2022. у 01:11

ДА се дивље свиње шетају по Риму и околини није више вест, али да су постале огромна опасност за ширење афричке свињске куге и угрожавају 29.000 узгајалишта свиња у Италији, то је на нивоу највеће узбуне.

ПОСЛЕ ДИВЉИХ СВИЊА, СТИГЛА И СВИЊСКА КУГА: Губици огромни, узгајивачи очајни

Фото: М. О.

Италија има 29.000 узгајалишта где ради око 100.000 запослених, зарада у тој активности износи 20 милијарди евра годишње. Седмицама се алармира због лошег и неадекватног реаговања служби задужених за предузимање ургентних мера, а бирократија одлаже решења да ли убијати селективно дивље свиње или не. И сада је Колдирети (Национална конфедерација узгајивача) упутила писма италијанском премијеру Марију Драгију, министру за Пољопривредну политику, министру за Здравство и министру за Еколошку транзицију са захтевом да ургентно реагују на разрешавању проблема.

Слике насртаја чопора и по 23 дивље свиње, читаве продице, на контејнере са отпатцима хране у Риму, оних где људи беже около да не насрну на њих, слика како дивља свиња јури у парку усред луксузне зоне Рима пса а жена вришти и склања се иза дрвета, како жени свиња у трку отима кесу са храном из самопослуге, већ су обишле свет. Али најстрашније тек стиже, свиње улазе у винограде, у повртњаке, у њиве, једу усеве и праве огромне штете.

У регионима Пијемонте и Лигурији, где се број размножених дивљих свиња енормно увећао и где је забележено од 420 узорака 66 случајева позитивних на свињску грозницу, почело се са капиларним осматрањем и убијањем и дању и ноћу у тзв. црвеним зонама, а на том задатку су овлашћена лица за надгледање, власници узгајалишта свиња са дозволом држања оружја или ловци са лиценцом, како се не би ширила грозница и тако се ради на свођењу на прописану и одрживу меру њиховог броја у назначеним зонама.

Како су дивље свиње стигле у толикој количини до Рима не зна се, али су се размножиле у непојмљивом броју и међу уловљеним нашло се већ више комада оболелих од свињске грознице или већ преминулих у шумарцима око Рима. Исцртана је тзв. „црвена зона“ око града, али се касни са ограђивањем, касни се и у доношењу одлуке о селективном убијању. „Обезнањени смо, поручују из Колдиретија, да су региону Лацио, како су нам најавили, потребне још три седмице да би се започело са селективним убијањем свиња, због огромне опасности по узгајалишта, усеве, штете разне врсте али и због слике Рима и Италије у свету“.

И то није све, већ се бележи пад извоза свињског меса из Италије, тако улазе на италијанска освојена тржишта друге земље и месо се узима са других тржишта, а колика ће штета од тога настати остаје да се сабира касније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ НЕМАЧКОГ АНАЛИТИЧАРА: Европској унији прети демонтажа у случају пријема Украјине