СТОТИНЕ МИЛИЈАРДИ ЕВРА ЗА СМРЗАВАЊЕ: План Брисела за ослобађање зависности од Русије

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

19. 05. 2022. у 06:00

ЕВРОПСКА комисија је јуче представила нови план вредан око 300 милијарди евра за акције у области енергетике и очувања околине.

СТОТИНЕ МИЛИЈАРДИ ЕВРА ЗА СМРЗАВАЊЕ: План Брисела за ослобађање зависности од Русије

Фото АП

Циљ је да се ЕУ брзо ослободи коришћења руских фосилних горива, што је задатак који је ЕК преузела после недавног самита у Версају.

План који у игри речи има наслов "Обновити снагу ЕУ" односи се на соларну енергију, тржиште струје, међународну стратегију, као и на модификовање директиве да до 2030. године удео "чистих" енергената буде 45 одсто. Циљ је и даље да нулта емисија угљен-диоксида ступи на снагу 2050.  До краја ове године ЕК је зацртала циљ да се ослободи за две трећине зависности од руског гаса, а у потпуности до 2027. године. Схватило се да је ова намера преамбициозна, па се већ сада помиње и пролонгирана могућност "пре 2030".

Стратегија подразумева окретање ка изворима из Египта, Израела, Канаде и САД, када је реч о течном гасу, и ка Азербејџану, Алжиру и Норвешкој, када се ради о гасоводима. Тешко ће, међутим, на овај начин брзо моћи да се покрије 155 милијарди кубних метара гаса које ЕУ увози сваке године. САД су обећале 50 милијарди годишње до 2030, али су одмах смањиле понуду на 15 милијарди.

Такође, цена ће бити далеко виша, па ће директне последице одустајања од фосилних горива, пре свега из Русије, носити извесност од скупог и недовољног грејања у зимским данима. На делу би требала да буде "еколошка револуција", али диверсификација у тако кратком року је тешко остварљива.

ЕУ, на пример, до 2035. намерава да престане да производи возила на термички погон, односно на бензин и дизел. До тада је потребно направити довољан број утичница и "посејати" их по улицама европских градова, на свако паркинг место, обезбедити пуњење за оне који немају гаражу, али и довољне количине електричне енергије. То, из овог угла, делује као немогућа мисија, када само мало јача потрошња у зимско време доводи до поремећаја у снабдевању струјом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА ЛИ РУСИЈА ПЛАНИРА НАПАД? Председница Молдавије отклонила сваку сумњу