(МАПА) ВРИ КОТАО - ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Око 20.000 украјинских трупа пред окружењем; Руске снаге напредују код Попасне и Северодоњецка

П. З. С. / телеграм voenkorKotenok

18. 05. 2022. у 22:50

СПЕЦИЈАЛНА војна операција Русије у Украјини почела је 24. фебруара. У току су жестоке борбе у Донбасу и код Изјума.

(МАПА) ВРИ КОТАО - ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Око 20.000 украјинских трупа пред окружењем; Руске снаге напредују код Попасне и Северодоњецка

Фото АП

У случају продора руских снага прети опкољавање најспособнијих украјинских јединица и чекаће их крај као као у Мариупољу.

Војни експерт Борис Рожин дао је кратак резимеом резултата операције денацификације и демилитаризације Украјине за телеграм канал Vоенкор Котенок.


МАРИУПОЉ
Наставља се предаја остатака мариупољске групације Оружаних снага Украјине на Азовстаљу. Према званичним подацима, ујутро 18. маја 2022. године предало се нешто мање од 1.000 људи.

Процес предаје се наставља. Рањене одвозе у Новоазовск. Затвореници у Јеленовку, као и у истражне затворе у Таганрогу и Ростову. Шеф ДНР је рекао да ратни злочинци чекају суђење.


ЗАПОРОЖЈЕ
Након неуспелог покушаја напредовања у рејону Малиновке и Гуљајпоља, украјинске снаге су прешле на одбрамбене акције. Оружане снаге РФ такође јачају одбрамбене позиције.
Фронт на линији Каменскоје-Орехов-Гуљаиполе-Малиновка-Велика Новоселовка је стабилан и позициониран.

Илустрација риафан.руУГЛЕДАР
Настављају се тешке борбе на подручју Угледара и Новомихајловке. Нема значајнијег помака у овом правцу.

МАРИНКА
У селу се настављају позиционе борбе. Нема значајнијих помака на линији фронта у селу.

АВДЕЈЕВКА
Настављају се тешке борбе у областима Новоселка-2 и Новобахмутовское, као и у областима Троицког и Њујорка.

ЛНР
Борбе су настављене на периферији Севердоњецка. Трупе из Попасне су напредовале ка Артемовску и боре се у области Пилипчатино. Ослобођено је село Дружба.

Северно од Попасне, трупе заобилазе утврђење Горско-Золотое преко Камишеваке и боре се за Врубовку. Контрола над овим местом је критична за Оружане снаге Украјине, јер ће њен губитак довести до пресецања аутопута Соледар-Лисичанск и погоршати положај трупа у Золоту и Горском.


ИЗЈУМ
Руске трупе настављају да врше притисак у области Долгенкија, Курулке и Светлогорска. Непријатељ је овде бацио део резерви које је скупио код Соледара. Борбе су настављене код Болшаје Камишевахе.

На Славјанском правцу, непријатељ је дигао у ваздух мостове код Красног Лимана, група која га је бранила била је у полуокружењу.


ХАРКОВ
Позиционе борбе настављене су јужно од Козачког Лопана, код села Липци, код Рубижње. Покушаји украјинских снага да пређу Северски Доњец и тамо створе моћан мостобран нису донели много успеха. Оружане снаге РФ овде имају довољно снага да зауставе покушаје да угрозе бок групе код Изјума.

У целини, фронт је позиционе природе, иако непријатељ покушава периодично да нападне у нади да ће потиснути Оружане снаге РФ ка границама региона. Оружане снаге Русије, заузврат, вероватно неће наставити велику офанзиву код Харкова пре завршетка операције у Донбасу, иако су појединачни удари за побољшање положаја сасвим могући.


НИКОЛАЈЕВ
Генерално, без промена, чисто позиционе битке на Николајевском и Никопољском правцу. Обе стране су појачале своје групације, али не прелазе на активна офанзивна дејства.

ОДЕСА
Непријатељ спроводи разне анти-амфибијске мере, а такође покушава да испита могућност понављања напада на острво Змејни (Змијско острво) под притиском западних војних саветника који захтевају да се деблокира морски пут ка Украјини.
БДК Црноморске флоте Руске Федерације завршио је ремонт у Новоросијску (2 десантан брода су оштећена у експлозији у БДК Саратов у Бердјанску) и спремни су, између осталог, за десантне операције.

БОНУС ВИДЕО - ВОЈСКА ДНР ЧИСТИ МАРИУПОЉ: Припадници "Азов-а" дигли у ваздух Драмско позориште

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)