ТРЕЋИ КРУГ МОБИЛИЗАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ: Зеленски предлаже продужење ратног стања

П. З. С. / риа.ру

18. 05. 2022. у 21:56

ДИПЛОМЦИ војних одсека у Украјини могу бити подвргнути мобилизацији ако се усвоји закон о њеном продужењу од 25. маја.

ТРЕЋИ КРУГ МОБИЛИЗАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ: Зеленски предлаже продужење ратног стања

Фото АП

Владимир Зеленски је раније у среду поднео Врховној ради Украјине предлог закона којим се предлаже продужење опште мобилизације (ратног стања) у земљи од 25. маја за 90 дана.

На почетку специјалне операције Руске Федерације у Украјини, украјински одбрамбени ресор је саопштио да ће се мобилизација одвијати у неколико фаза. Прво, бивши војници са борбеним искуством и који су служили војску по уговору или су учествовали у непријатељствима у Донбасу, затим - војници који су служили војску до 2014. или су служили по уговору. После њих могу да се мобилишу они који су завршили војне одсеке универзитета као резервни официри, као и друга лица која немају старосна и физичка ограничења.

Шеф украјинског Министарства одбране Алексиј Резников изјавио је прошле недеље да је потребно „обезбедити милион људи који ће се одупрети непријатељу“. Колико је људи већ мобилисано, у министарству нису прецизирали.

Указ Зеленског о општој мобилизацији, који је најављен на период од три месеца, одобрио је украјински парламент 3. марта. Погађао је углавном мушкарце од 18 до 60 година.

БОНУС ВИДЕО - СНИМАК ИЗ МАРИУПОЉА: Нацисти "Азова" пуцали на руски тенк Т-72

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно