МЕДИНСКИ ПОРУЧИО КИЈЕВУ: Пољски “пријатељи” ће првом згодом „одгристи“ територије на западу Украјине

Novosti online

18. 05. 2022. у 18:44

ЈЕДАН од украјинских 'пријатеља' - Пољска ће првом згодном приликом једноставно „одгристи“ њене западне територије, сматра помоћник руског председника Владимир Медински.

МЕДИНСКИ ПОРУЧИО КИЈЕВУ: Пољски “пријатељи” ће првом згодом „одгристи“ територије на западу Украјине

Фото: Принтскрин

-По нашем схватању, један од центара за одлучивање (Кијева) су њихови западни пријатељи. Али, поред таквих пријатеља, непријатељи и нису потребни. Познавајући историју, немам никакве сумње да ће њихов 'пријатељ' Пољска првом згодном приликом 'одгристи' западноукрајинске територије, сматра Медински.

Према његовом мишљењу, актуелна кијевска власт има ограничени суверенитет и сама је тога свесна.

-Они тако лукаво кажу: Знате, схватите то како хоћете, али имамо неколико центара за одлучивање, истакао је Медински.

Крајем априла директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио је да Вашингтон и Варшава раде на плановима успостављања политичке контроле Пољске над „историјским поседима“ у Украјини. Суштински, према његовим речима, ради се о покушају понављања историјског „договора“ у корист Пољске након Првог светског рата, када је колективни Запад предвођен силама Антанте прогласио да Варшава има право првенства у окупацији дела Украјине ради заштите становништва од „бољшевичке претње“, као и на укључивање тих територија у састав пољске државе. Како је још оценио, планирано је да се „мировни контигент“ Пољске распореди у оним деловима Украјине, где је претња од директног сукоба са Оружаним снагама Русије минимална.

Портпарол министра за координацију пољских обавештајних служби Станислав Жарин те изјаве назвао је „лажима“. Жарин тврди да је циљ ширења таквих информација наводно подривање сардање Пољске и Украјине. На то је руска Спољнообавештајна служба одговорила да су изјаве Наришкина засноване на обавештајним подацима из неколико поузданих извора.

Почетком маја пољски председник Анджеј Дуда изјавио је да границе између Пољске и Украјине „више неће бити“, као и да народи две земље могу да живе заједно, „градећи заједно своју заједничку срећу и снагу“. Како сматра заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев, Пољаци су прогласили поделу ове земље, а Западна Украјина је пожељан плен за Пољску под велом лепих речи о вечном братству.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ КОМАНДОС О БОРБИ СА ДЕСНИМ СЕКТОРОМ: "Предали су се, велики поздрав грађанима Русији!"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинским снагама у и око Лисичанска наређено да се повуку; Зеленски: У веома смо тешкој ситуацији у Донбасу