ПЕКИНГ "ЗАРАТИО" СА ГРУПОМ Г7: Кина - Доста нелегалних санкција и обојених револуција по свету

И. СТАНОЈЕВИЋ

18. 05. 2022. у 09:20

КИНА је преломила и без ограда стала уз Москву, остављајући на супротној страни групу седам најразвијенијих земаља (Г7).

ПЕКИНГ ЗАРАТИО СА ГРУПОМ Г7: Кина - Доста нелегалних санкција и обојених револуција по свету

Фото: АП

Пекинг неће дозволити да се Москва сама бори са западном полулоптом. Подршка ће, пре свега, најављује се, бити економска, па се, тако, већ пишу уговори о снабдевању гасом и нафтом. Кина већ активно помаже Русији одбијањем да уведе санкције и одржавањем трговинских токова.

Најмногољуднија држава оцењује да је у њеном интересу да подржи Русију у конфронтацији са западним земљама и осуди санкције које уводе. Пекинг сматра да је ембарго који, низом пакета, намеће Запад, нелегитиман и не доприноси решавању проблема, већ продубљивању конфликата. Кина је, међутим, неутрална и војно не помаже Москви, иако су САД безуспешно покушале да изнесу такве оптужбе.

Пекинг, зато, позива земље Г7 да се фокусирају на мир, "престану са увођењем нелегалних санкција и изазивањем обојених револуција у другим земљама". Кина апелује на земље Г7 да престану да примењују двоструке и вишеструке стандарде и да, без разлога, шаљу војне авионе и бродове на праг других земаља да би демонстрирале снагу.

Шефови дипломатија Г7 - САД, Немачке, Италије, Канаде, Велике Британије, Француске и Јапана - издали су претходно саопштење у коме апелују на Пекинг "да одлучно позове Русију да престане са ратом у Украјини и да се уздржи од пружања економске и војне помоћи Кремљу". Г7 инсистира да Кина подржи суверенитет и независност Украјине.

НЕ МЕШАЈТЕ СЕ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ!

ГРУПА 7 је изразила забринутост због умешаности Кине у ситуацију у и око Источног и Јужног кинеског мора, што Пекинг сматра грубим мешањем у своје унутрашње ствари. Кина истиче да су изјаве Г7 "озбиљно прекршиле основне норме међународних односа" и поручила да су "послови везани за Тајван, Синђанг, Тибет и Хонгконг, чисто унутрашње ствари Кине и не трпе мешање било каквих спољних сила".

Кина, међутим, поручује да сама одлучује о својој политици и да Г7 престане да уводи санкције сувереним земљама користећи "екстериторијалну јурисдикцију". Кинески државни врх оцењује да "ће приступање Финске НАТО донети нове факторе у, увек пријатељске, односе Пекинга и Хелсинкија" и да је на помолу ново престројавање.

Наводно, још је пре интервенције у Украјини, постојао тајни план Москве и Пекинга, са прецизним редоследом потеза у Европи. Индикативно је да су највиши званичници Русије јавно констатовали да "је циљ специјалне операције у Украјини рушење досадашњег светског поретка и крај доминације САД".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*