ШАМАР БИРАЧА КАНЦЕЛАРУ ОЛАФУ ШОЛЦУ: Странка немачког канцелара поражена на изборима у Северној Рајни-вестфалији

И. С.

16. 05. 2022. у 21:01

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТЕ немачког канцелара Олафа Шолца, који је на кормилу државе наследио Ангелу Меркел, претрпеле су историјски пораз у западној покрајини Северна Рајна-Вестфалија. Убедљиву победу на изборима однела је Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), странка бивше канцеларке.

ШАМАР БИРАЧА КАНЦЕЛАРУ ОЛАФУ ШОЛЦУ: Странка немачког канцелара поражена на изборима у Северној Рајни-вестфалији

Фото: AP Photo/Markus Schreiber

Као и на федералним изборима, партија Зелених би могла да одлучује о формирању нове владе у оквиру потенцијалне коалиције са Шолцовим социјалдемократама и либералима (ФДП). Зелени имају кључну улогу и могу да саставе владу са демохришћанима, док је за савез са социјалдемократама потребно да либерали не пређу цензус, или ће, ако га пређу, морати да учествују у коалицији.

- Социјалдемократска странка (СПД) ће покушати да формира такозвану "семафор коалицију" са Зеленима и ФДП - најавио је генерални секретар ове партије Кевин Кинерт.

Према резултатима анкете немачког Института за политичка истраживања "Инфратест димап", ЦДУ је добила 35,7 одсто гласова, док су социјалдемократе освојиле 27 одсто. Зеленима је припало 18,1 одсто бирачког тела, скоро 11,7 одсто више него на претходним изборима.

Велики губитници су либерали који су на самој ивици изборног цензуса од пет одсто, коментарише Дојче веле и додаје да је десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) такође изгубила део бирача у односу на прошле изборе, али да ће, по свој прилици, поново бити у покрајинском парламенту, за разлику од Левице, која је далеко од цензуса. Изборе је обележио и рекордно мали одзив бирача, 56 одсто, што је девет процената мање него пре пет година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа