ЕВРОПУ ЧЕКА КАТАСТРОФА: Црне прогнозе норвешких стручњака, до зиме ће кубик гаса коштати 3.500 евра

Срна

16. 05. 2022. у 16:57

ЕВРОПА ће се веома тешко снабдети гасом за зиму, а стручњаци најављују да ће до нове сезоне грејања цена 1.000 кубика гаса износити чак 3.500 евра.

ЕВРОПУ ЧЕКА КАТАСТРОФА: Црне прогнозе норвешких стручњака, до зиме ће кубик гаса коштати 3.500 евра

Фото ЕПА

Норвешка компанија "Рустад енерџи", специјализована за анализу енергетског тржишта, подсећа да је пре само годину дана цена руског гаса била између 70 и 100 долара за 1.000 кубика

Економски блицкриг против Русије није успео, а за Европу постоје све јаснији знакови да се сукоб само продужује, те да "права игра", заправо, тек почиње.

Прогноза норвешких аналитичара, очигледно, већ узима у обзир нову стварност, у којој је Русија почела да одговара на санкције Запада.

"Гаспром" је ове седмице прекинуо све односе са својим бившим фирмама-подружницама у Немачкој и Пољској.

Колико је стање конфузно сведочи и ситуација да је њемачки шеф дипломатије Аналена Бербок у Кијеву изјавила да Немачка одбија руски гас, а истовремено је у Берлину министар рада и социјалног старања Хубертус Хајл напоменуо да би одсуство руског гаса Немачку довело до двоструке кризе - до стагфлације, односно депресијације (пад вриједности) новца праћене стагнацијом у економији.

Посебан проблем за Немачку је чињеница да је, према уговору, Берлин дужан да плаћа "Гаспрому" до 2030. године, узимао од њега гас или не, целу количину предвиђеног енергента, наводи "Геополитика".

БОНУС ВИДЕО: ВОЈСКА ДНР НА ПРИЛАЗУ АВДЕЈЕВКИ: Преглед напуштених положаја Украјинаца

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СТРАВИЧНА ОЛУЈА ПРЕВРНУЛА ОГРОМАН БРОД: Таласи прогутали целу посаду, само троје људи спасено! (ВИДЕО)