"МАЂАРСКА НЕ СМЕ ПЛАЋАТИ ЦЕНУ РАТА" Сијарто - "Европска комисија мора да понуди решење за проблем који је сама створила“

Танјуг

16. 05. 2022. у 07:56

МАЂАРСКА влада инсистира на томе да мађарски народ не сме бити приморан да плаћа цену рата у Украјини, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.

МАЂАРСКА НЕ СМЕ ПЛАЋАТИ ЦЕНУ РАТА Сијарто - Европска комисија мора да понуди решење за проблем који је сама створила“

Фото: Танјуг/Панон ТВ/Молнар Едвард

Он је за Радио Кошут рекао да Мађари ни на који начин нису били криви за избијање рата у Украјини и да, ако Европска комисија намерава да наметне нафтни ембарго, мора да гарантује да одлука о постепеном укидању увоза руске нафте неће погодити Мађаре нити угрозити енергетску безбедност Мађарске, преноси МТИ.

- Ако би Европска комисија у овом тренутку усвојила предлог о ембаргу на нафту, Мађарска не би могла да добије сирову нафту потребну за функционисање своје економије - истакао је Сијарто.

Навео је да је став мађарске владе јасан и да ће прихватити ембарго на нафту само ако, како је рекао, "Европска комисија понуди решење за проблем који је сама створила“.

Сијарто је рекао да је први проблем у случају ембарга то што би мађарске рафинерије морале да буду технички преуређене, што би коштало 500-550 милиона евра. Још 200 милиона евра морало би да буде утрошено на повећање капацитета гасовода преко Хрватске, додао је Сијарто.

Указао је да би, ако би Мађарска увозила нафту која није из Русије, цене горива у земљи биле повећане 55-60 одсто. Сијарто је навео да 65 одсто нафте у Мађарској долази из Русије.

 

БОНУС ВИДЕО:

ПОСЛЕДИЦЕ ЖЕСТОКИХ БОРБИ: Погледајте како изгледа разорени град Попаснаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)