ТАЈНО ОРУЖЈЕ КОЈЕ МОСКВА ЈОШ НЕ КОРИСТИ: Имовина Запада у Русији која може да се конфискује 500 милијарди долара

Срна

05. 05. 2022. у 15:53

ЗАПАДНЕ енергетске компаније које су напустиле руско тржиште у оквиру санкција имају огромне губитке, пише портал "Геополитика".

ТАЈНО ОРУЖЈЕ КОЈЕ МОСКВА ЈОШ НЕ КОРИСТИ: Имовина Запада у Русији која може да се конфискује 500 милијарди долара

Фото П. Милошевић

Норвешки "Еквинор", некадашњи "Статотил" у првом тромесечју ове године имао је мањак од 1,08 милијарди долара. Други енергетски див, британски БП пријавио је губитак од 20,4 милијарде долара, док је годину дана пре то било 2,3 милијарде долара.

Амерички енергетски див "Ексон мобајл корпорејшн" у прва три месеца ове године бележи губитак од 5,5 милијарди долара.

Економски аналитичари упозоравају на велики адут Москве који она још није почела да користи, а реч је о вредности западних актива у Русији у износу од око 500 милијарди долара, напомиње портал "Геополитика".

Ако Русија покрене процес конфискације бар дела имовине западних компанија, како се то ради са руском имовином на Западу, руски губици у односу на губитке западних фирми изгледали би врло скромно.

Посебно тешко стање је на тржишту нафте, нарочито када се има у виду чињеница да ЕУ тежи ембаргу на увоз руске нафте до краја ове године, мада ће то имати болне последице по већину њених чланица.

Фото Shutterstock

Због тога се очекују и изузеци по питању ембарга, барем краткорочни, за државе које највише зависе од руске нафте. Отприлике половина руског извоза сирове нафте од 4,7 милиона барела дневно одлази у ЕУ, снабдевајући четвртину увоза нафте потребне Унији.

Док Запад и на своју штету настоји да врши притисак на руску економију, Индија преузима руску нафту по нижој цени.

Tако аналитичари банке Ројал бенк оф Канада процењују да је индијски увоз сирове нафте из Русије повећан са мање од 100.000 милиона барела дневно у 2021. године на чак 800.000 у априлу и очекују да ће тај јужноазијски див наставити да повећава увоз.

Неке агенције преносе да индијске рафинерије преговарају о шестомесечном споразуму са Русијом о увозу милиона барела нафте месечно.

Истовремено, у САД су залихе сирове нафте и горива пале прошле седмице, наводе тржишни извори који се позивају на податке Америчког института за нафту. 

БОНУС ВИДЕО:  РУСИ ИЗВРШИЛИ РАКЕТНИ УДАР: „Калибар“ испаљен са фрегате Црноморске флоте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МОРА ДА СЕ ЈАВИ ПОЛИЦИЈИ: Лепа Лукић отпутовала у Канаду - тамо прима пензију од 900 евра