НА ИНИЦИЈАТИВУ ВЛАДАЈУЋЕ ПАРТИЈЕ: Бугарски парламент подржао пружање војно-техничке помоћи Украјини

Новости онлајн

04. 05. 2022. у 16:41

НАРОДНА скупштина Бугарске подржала је пружање војно-техничке, финансијске и хуманитарне помоћи Украјини, јавља телевизија „бТВ“. Предлог је иницирала владајућа партија „Наставићемо са променама“.

НА ИНИЦИЈАТИВУ ВЛАДАЈУЋЕ ПАРТИЈЕ: Бугарски парламент подржао пружање војно-техничке помоћи Украјини

Фото: Пиксабеј

Према наводима телевизије, одбачени су предлози бивше владајуће странке ГЕРБ и „Демократске Бугарске” (део владајуће коалиције) за праву војну помоћ.

Раније је тема војне помоћи изазвала бурне расправе у парламенту. „Наставићемо са променама”, „Демократска Бугарска” и ГЕРБ су се залагали за снабдевање оружјем, Бугарска социјалистичка партија и „Возрожденије” су се категорички противили предлогу.

Данашња одлука представља компромис за странке из владајуће коалиције: социјалисти су поручили да ће Бугарска на тај начин показати солидарност са Украјином, да неће доводити у питање чланство Бугарске у НАТО, али да неће постати страна у сукобу.

Подсетимо, војно-техничка помоћ подразумева ремонт војне технике на територији Бугарске, не разматра се слање оружја и муниције, о чему је говорио премијер Кирил Петков током прошлонедељне посете Кијеву.

Осим поправке војне технике, Бугарска је такође спремна да настави да подржава чланство Украјине у ЕУ, да пружа помоћ украјинским избеглицама, да испоручује лекове, одећуи храну, да увози украјинско жито, као и да јача сарадње у енергетском сектору, укључујући увоз електричне енергије и природног гаса из Украјине.

БОНУС ВИДЕО:

АВИОНИ НАДЛЕЋУ МОСКВУ: Пилоти руских акрогрупа и ваздушних снага вежбају за параду


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему