БУРА У АМЕРИЦИ: Цуре информације из Врховног суда

Танјуг

03. 05. 2022. у 20:03

ПРЕДСЕДНИК америчког Врховног суда Џон Робертс најавио је данас покретане истраге да би се утврдило како је "процурео " нацрт одлуке да је већина од девет судија спремна да поништи уставно право на абортус, што је по њему "кршење поверљивости суда" и "издаја".

БУРА У АМЕРИЦИ: Цуре информације из Врховног суда

Фото: Танјуг/АП

У саопштењу за јавност, Врховни суд је потврдио да је документ аутентичан, али је упозорио да нацрт одлуке из фебруара, којим би се поништило право на абортус дато пресудом Ро против Вејда из 1973, не представља „коначну позицију било ког члана о питањима у предмету“, преноси Ројтерс.

Робертс је и наредио судским званичницима да покрену истрагу у вези извора цурења информација из суда и нагласио озбиљност ситуације коју је описао као "нечувену" и "увреду за суд и његове запослене".

Фото: Танјуг/АП

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да не зна да ли је процурела одлука Врховног суда о абортусу истинита или одражава коначну одлуку, али тврди да ће његова администрација кад одлука буде донета бити спремна да одговори како би заштитила права на абортус.

- Верујем да је право жене на избор основно - навео је Бајден у саопштењу, преноси агенција Ројтерс.

Првобитна, незванична одлука која је процурела у јавност сугерише да ће Врховни суд САД гласати за поништавање одлуке донете у случају Ро против Вејда, а којом је легализован абортус широм САД 1973. године, пренео је раније данас амерички портал Политико.

Политико, који је објавио та сазнања, прецизирао је да је судијско мишљење које је објављено 10. фебруара у међувремену можда промењено.

 

БОНУС ВИДЕО:

ЛАНСИРАЊЕ "КАЛИБРА": Руси објавили снимак удара на украјинске положаје

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУТРА ЈЕ ВЕЛИКИ ДАН: По чему је упамћено Преображење - један од дванаест великих Господњих празника?