(ИСПРАВКА) Не, амерички војници не улазе у Украјину

Танјуг

01. 05. 2022. у 20:24

МНОГИ портали, међу њима и наш, пренели су неосновану информацију да “амерички војници улазе у Украјину.”

(ИСПРАВКА) Не, амерички војници не улазе у Украјину

Фото АП

На то нам је указао портал Раскринкавање.ба у својој анализи.

Наиме, представљање нацрта резолуције којом би се овластио амерички председник да употреби војску у рату у Украјини у случају да Русија употреби оружје за масовно уништење, на порталима је представљено насловима према којима америчка војска већ улази у Украјину.

Као што је раније наведено, Адам Кризингер је нацрт резолуције представио Заступничком дому америчког Конгреса 28.4.2022. године, а према подацима са званичне странице Конгреса у време писања ове анализе, никакви даљи кораци нису предузимани по питању њеног изгласавања.

Кинзингер у образложењу нацрта, објављеном на његовом сајту, наводи да је резолуција осмишљена да обезбеди да америчка администрација може да предузме „одговарајуће мере ако Руска Федерација употреби хемијско, биолошко или нуклеарно оружје“.

Како се додаје, том иницијативом, у случају да буде одобрена, „председник САД добио овлашћење да употреби америчке снаге да одговоре на сценарио у којем Руска Федерација користи хемијско, биолошко или нуклеарно оружје против Украјине."

- Морамо да се залажемо за човечанство и то заједно са нашим савезницима - нагласио је конгресмен.

ШТА СУ ЧИЊЕНИЦЕ?

Да би било која заједничка резолуција Конгреса била усвојена, потребно је да је усвоје и Заступнички дом и Сенат (законодавна власт), те да је потврди председник (извршна власт). Дакле, тврдње портала да је Џо Бајден као представник извршне власти самостално донео такву резолуцију потпуно су нетачне.

Осим што је резолуција у контексту доношења тек у поченој фази, да би “америчка војска ушла у Украјину”, како је то истакнуто у насловима, потребно је да се “испуни” још један услов осим самог изгласавања резолуције - а то је да руска страна употреби неко од, у нацрту наведених, неконвенционалних оружја.

Стога је истицањем тврдње у насловима да америчка војска улази у Украјину, а која импутира могућност скорог одвијања таквих догађаја, скривена цела листа услова који са правног гледишта морају да буду испуњени да до таквог нечег дође.

Будући да је резолуција о овлаштењу председника САД-а за коришћење војне силе у Украјини тек представљена у Конгресу, те захтева процедуру потврђивања пре него што постане правно валидна, наводи из наслова да је “све у Бајденовим рукама” такође су потпуно манипулативни.

Наводе из наслова портала о томе да амерички војници улазе у Украјину, те да је све у Бајденовим рукама, да је америчка војска спремна за рат против Русије, као и о почетку свеопштег рата, добиле су оцену манипулисање чињеницама и кликбејт.

Извињавамо се читаоцима на томе, уз исправку указане грешке.

БОНУС ВИДЕО:

БРИТАНСКИ ПЛАЋЕНИК У УКРАЈИНИ: Нико није ни динара добио за ратовање

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (39)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима