СРПСКИ РОШТИЉ УСЕЉАВА СЕ У "МЕКДОНАЛДС": Ресторан "Југос" у Москви конкурише за простор затворених ресторана америчког ланца

Бранко Влаховић дописник из Москве

02. 05. 2022. у 12:36

СРПСКИ роштиљ и друге наше специјалитете ускоро ће моћи да проба много већи број грађана и гостију Москве јер је градско руководство одлучило да простор ресторана "Мекдоналдса" понуди провереним угоститељима, па је позив добио и власник познатог српског ресторана "Југос".

СРПСКИ РОШТИЉ УСЕЉАВА СЕ У МЕКДОНАЛДС: Ресторан Југос у Москви конкурише за простор затворених ресторана америчког ланца

Новица Стојановић, Фото Б. Влаховић

Позив није био случајан, јер они који су у "Југосу" пробали српску пљескавицу, ћевапчиће и друге специјалитете кажу да су много укуснији од хамбургера и чизбургера.

Екипа из "Југоса" већ је предала своју понуду и јеловник који би се нудио гостима. Сада је на властима Москве да кажу када ће се скинути катанац са врата ресторана "Мекдоналдс", чије је руководство под притиском америчких политичара морало да прекине посао због рата у Украјини.

Београђанин Младен Дошљак, власник ресторана "Југос", и главни кувар Новица Стојановић кажу да су поред касичног српског роштиља понудили да у јеловнику буду и пилећа крилца на жару, као и бечка шницла, а од десерта кремпите, тулумбе, баклава и разне торте.

Неспорно је да су наши ресторани у Русији годинама најбоља пропаганда добре српске хране и пића, али су и места где се воде дипломатски и бизнис разговори и евоцирају успомене на дане проведене на Балкану.

Епидемија короне у Русији направила је велике невоље малом бизнису у Русији. Посебно су велику штету имали власници ресторана, поготово после локдауна. Стотине ресторана и кафетерија у главном граду Русије су банкротирале. Још увек се на многим локалима у Москви може видети натпис да се простор издаје. Српски угоститељи који раде не само у Москви већ широм Русије показали су се жилавим, преживели су све невоље и успели да врате старе госте и добију нове.

Власник Младен Дошљак и кувар Новица, Фото Б. Влаховић

Један од најпознатијих и најстаријих српских ресторана у Москви је "Југос", који се налази у ширем центру Москве у Донској улици број 15. Тамо раде људи који су стекли репутацију у Москви радећи у ресторану у пословном центру Јефимија, чији су власници браћа Карић.

Власник "Југоса", Београђанин Младен Дошљак, који је научио тајне тог бизниса радећи у војним хотелима и угоститељским објектима, каже да већина гостију долази код њих због српског роштиља.

Својеврстан заштитни знак ресторана је главни кувар Новица Стојановић (54) родом из Предејана, који је најбољи мајстор за све специјалитете са роштиља. Стални гости су добродушног Новицу назвали Моцартом који, уместо на клавиру, "свира" на решеткама роштиља.

- У Москву сам дошао 2002. године, довео ме је земљак Неша Вучковић и радио сам у ресторану на Можајском шосеу. Све што знам о припреми меса и печењу роштиља научио сам од свог имењака Новице званог Крке у мотелу у Предејану. Кад сам се одомаћио и доказао у Москви, понудили су ми да радим у ресторану чији су власници били браћа Карић. Тамо сам спремао за велики број руских, али и српских политичара, дипломата, руских генерала, разних бизнисмена и других угледних људи - прича Новица, за кога су сви гости исти и труди се да буду сви задовољни. Чак и прави Лесковчани хвале Новичин роштиљ.

- Кад би се такмичио на Роштиљијади у Лесковцу, Новица би сигурно био међу најбољима.

Он зна најбоље рецепте и држи се њих без експеримената - каже бивши кошаркаш Здравља из Лесковца Предраг Димитријевић звани Гаша, који годинама има своју фирму која храни грађевинаре широм Русије.

Новица се радо сећа похвала које је добијао од гостију. Међу осталима спремао је и за Томислава Николића, као и за садашњег председника Александра Вучића.

- Много корисних савета добио сам од тадашњег власника Драгана Карића, са којим сам се спријатељио и радо се сретнем са њим. Он је гурман, зна шта су добра храна и пиће и увек је спреман да створи добру атмосферу - каже Новица и додаје да је Драгана Карића запамтио као галантног домаћина бројним гостима.

Новичина породица и даље живи у Предејану. Тамо су му супруга, син и његова жена, као и стари отац.

- Напоран је посао кувара, јер се стално мора бити на ногама, па кад касно дођем кући, ухвати ме сан. Иначе, кад имам слободног времена, радо читам или гледам добре руске филмове - прича Новица.

У "Југос" долазе и посланици руске Думе, међу којима је потпредседник Петар Толстој, као и председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов, који је дуго био дописник руске ТВ из Београда и одлично зна језик и обичаје.

Многи млади Руси долазе да славе рођендане у "Југосу" и воле не само храну већ и нашу музику. Добром расположењу доприноси и конобар Александар Јелић, који такође дуго ради у Москви и у одличним је односима са многим гостима.

Чест гост је и Владимир Бамбуља, власник туристичке агенције "Путник" у Москви, који је пре много година живео и радио код нас као представник "Интуриста". Због тога што без грешке говори наш језик за њега многи наши земљаци мисле да је Србин.

- Новица је велемајстор за роштиљ, али моје омиљено јело у "Југосу" је мућкалица. Живео сам на Балкану, али ниједан кувар не прави бољу мућкалицу од Новице - каже Бамбуља и додаје да носталгију за бившом Југославијом лечи српским роштиљом, кајмаком и ајваром.

Та укусна храна га врати у младост и пробуди му лепе успомене на предивне људе док је радио као представник "Интуриста".

У ресторан код Младена и Новице долазе сви амбасадори бивших југословенских република са својим гостима.

- Наша су врата отворена свима и ми доказујемо да су Срби гостопримљив и дружељубив народ - каже власник Младен Дошљак и додаје: "И ми угоститељи смо на неки начин амбасадори своје земље."

БОЉЕ РУСКИ, НЕГО СРПСКИ

Кад је кувар Новица недавно полагао руски језик у Москви за документа, добио је једну идеју и велики комплимент.

Госпођа која је проверавала знање руског језика, као и руске културе и историје, дала му је одличну оцену. Била је одушевљена колико он зна о Русији, њеној историји и култури. Она је питала Новицу што не отвори школу страних језика и учи земљаке руски. Он јој је одговорио да је пола Предејана радило или ради у Русији и већи им је проблем да правилно говоре српски него руски! Кад Новица говори на српском, "гађа се падежима", мада зна граматику. Али, каже, не сме да заборави језик свог краја, да га се земљаци не одрекну.

ЂОКОВИЋ

Кад игра Новак Ђоковић, ресторан "Југос" се претвара у московски Вимблдон. Увек дође велики број Срба да заједно гледају и навијају за Новака. Наравно, кад Новак победи, газда Младен све части пићем, али ни гости не остају дужни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (1)

РУС, ОЛИМПИЈСКИ ШАМПИОН, ШОКИРАО СВЕТ: Они који деле санкције Русима - ово нису могли ни да сањају