"ОН ЈЕ ЗАБОРАВИО НА МАСОВНЕ ЈЕВРЕЈСКЕ ПОГРОМЕ И ЕГЗЕКУЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Захарова збуњена поступцима израелског амбасадора у Кијеву

Р. В.

29. 04. 2022. у 18:13

ИНИЦИЈАТИВА амбасадора Израела у Украјини Мајкла Бродског за преименовање бројних улица у Кијеву је збуњујућа, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

ОН ЈЕ ЗАБОРАВИО НА МАСОВНЕ ЈЕВРЕЈСКЕ ПОГРОМЕ И ЕГЗЕКУЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Захарова збуњена поступцима израелског амбасадора у Кијеву

Фото: ЕПА

Како произилази из поруке на сајту агенције, израелски амбасадор у Украјини се 27. априла обратио градоначелнику Кијева Виталију Кличку са предлогом да се, у оквиру кампање „дерусификације“ коју спроводе градске власти, преименује број кијевских улица и јавних места у част украјинских „праведника света“ који су спасавали Јевреје у годинама Великог отаџбинског рата.

Фото: Јавно власништво

Захарова је нагласила да је русофобска хистерија већ постала познати знак времена, власти Кијева, настојећи да „униште пријатељство између руског и украјинског народа“, покушавају да Украјинце лише сећања на Лава Толстоја, Фјодора Достојевског, Александра Пушкина, подвизима команданата и војника Црвене армије.

- Истовремено, збуњује став званичног представника државе Израел, који се у својој изјави претвара да само жели да овековечи сећање на „људе који су спасавали Јевреје током Холокауста – праве хероје украјинског народа" - рекла је Захарова у саопштењу.

Према њеним речима, израелски амбасадор заборавља да су током Великог отаџбинског рата у Украјини вршени масовни јеврејски погроми и егзекуције уз активно учешће локалних националиста и сарадника, које Кијев данас одаје почаст и велича.

Фото архива

- Као резултат флертовања израелског дипломате са актуелним режимом у Кијеву, предложени нови називи градских објеката посвећених људима који су заправо несебично спасавали Јевреје могу се појавити поред имена оних псеудохероја који су директно одговорни за смрт цивила током Другог светског рата, укључујући хиљаде. Не треба дозволити да се на било који начин хвале починиоци Холокауста - нагласио је званични представник руског Министарства спољних послова.

БОНУС ВИДЕО:

ЛАНСИРАЊЕ "КАЛИБРА": Руси објавили снимак удара на украјинске положаје

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце