"СТВАРА СЕ ЈОШ ЈЕДНО КРИЛО ЗА ПРЕТЊЕ РУСИЈИ": Захарова - "Шведска и Финска треба да буду свесне последица могућег приступања НАТО-у"

Новости онлајн

15. 04. 2022. у 13:15

ЧЛАНСТВО Шведске и Финске у НАТО-у могло би да има негативне последице по стабилност севера Европе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

СТВАРА СЕ ЈОШ ЈЕДНО КРИЛО ЗА ПРЕТЊЕ РУСИЈИ: Захарова - Шведска и Финска треба да буду свесне последица могућег приступања НАТО-у

Фото: Профимедиа/Илустрација

- Није тајна да је НАТО одавно већ ставио у фокус те територије, одржаване су велике војне вежбе. Зашто је то потребно Алијанси сасвим је разумљиво. Циљ је да се настави јачање војног потенцијала и географска експанзија, да се створи још једно крило за претње Русији. Али зашто се наши фински и шведски суседи у балтичком региону претварају у нову границу за супротстављање НАТО-а Русији - није јасно. Негативне последице по свет и стабилност на северу Европе су очигледне - наводи се у коментару Захарове објављеном на сајту Министарства.

Захарова је додала и да чланство те две државе у НАТО-у неће ојачати њихову националну безбедност.

Фото Архива

- Оне ће се аутоматски наћи на истуреним позицијама НАТО-а. Штавише, чланство у НАТО-у подразумева заправо одустајање од дела суверенитета приликом доношења одлука у сфери одбране, па и спољне политике - рекла је она.

Такође, Шведска и Финска треба да буду свесне последица могућег приступања НАТО-у по билатералне односе са Русијом, као и по европски систем безбедности, истичу у Москву.

- Наравно, избор је на властима Шведске и Финске. Али оне морају да буду свесне последица таквог корака по наше билатералне односе и гледано у целини по европску архитектуру безбедности која је сада у кризи - рекла је Захарова.

Њихово потенцијално чланство у НАТО-у неће допринети ни побољшању међународног престижа две земље.

Подсетимо, раније је лондонски дневник „Тајмс" објавио да би Шведска и Финска од овога лета могле да постану чланице НАТО-а.

 

БОНУС ВИДЕО:

"КРАСНОПОЉ" У АКЦИЈИ: Руси објавили снимак уништавања положаја украјинске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

ПРЕШЛИ СТЕ ПЕДЕСЕТУ? Шта треба да избегавате од намирница, а шта да уврстите у јеловник

ПРЕШЛИ СТЕ ПЕДЕСЕТУ? Шта треба да избегавате од намирница, а шта да уврстите у јеловник

ВЕЋИНА нас не размишља превише о болестима срца и крвних судова док неко у нашој близини не доживи здравствене тегобе. Ово нарочито важи за оне који су ушли у шесту деценију.

19. 03. 2023. у 13:58

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)