СВЕ ВИШЕ АМЕРИКАНАЦА СТАРИЈИХ ОД 50 НЕМА КРОВ НАД ГЛАВОМ: Пензионери у САД све чешће постају бескућници

Novosti online

14. 04. 2022. у 16:52

ПЕНЗИОНЕРИ у Сједињеним Америчким Државама све чешће постају бескућници. Они су све старија, брзо растућа група сиромашних и очајних људи старијих од 50 година. Изненада остају без дома због губитка посла, развода, смрти у породици или последица пандемије.

СВЕ ВИШЕ АМЕРИКАНАЦА СТАРИЈИХ ОД 50 НЕМА КРОВ НАД ГЛАВОМ: Пензионери у САД све чешће постају бескућници

Фото: Профимедиа

У главном граду америчке државе Аризоне су током пандемије просечне месечне кирије порасле су за 33 одсто. Станарина за гарсоњеру у Фениксу је око 1.220 долара.

Стручњаци предвиђају да ће се број старијих бескућника скоро утростручити у наредној деценији. Зато се од доносилаца одлука широм САД захтева да смисле нове идеје за смештај све старијих, болеснијих и све мање способних да плаћају растуће кирије. Активисти кажу да је потребно много више станова, посебно за људе са екстремно ниским примањима.

Остарели бескућници, гледано по њиховом здравственом стању, старији су од своје хронолошке старости. Они се често налазе у инвалидским колицима, користе штаке и генерално имају проблема с покретљивошћу. Такође пате од когнитивних и хроничних обољења, као што је дијабетес. Многи су се заразили ковидом или нису могли да раде због ограничења која је донела пандемија.

Истраживање о старијим бескућницима из 2019. Универзитета у Пенсилванији предвиђа да ће се број америчких грађана старијих од 65 који ће се суочити са бескућништвом скоро утростручити до 2030. године. Број ће порасти са 40.000 на 106.000 старијих бескућника. То ће довести до кризе здравственог система јер ће се код њих умножити здравствени проблеми повезани са старењем.

У најгорој ситуацији су они који су сада у касним педесетим до касних шездесетих година, а немају пензионо осигурање. Према попису становништва САД, половина жена и мушкараца старости од 55 до 66 година нема ни уштеђевину за пензију.

Попис показује да је више од 70 милиона становника САД који су рођени у периоду између 1946. и 1964. године. До 2030. године сви ће они имати више од 65 лета и биће време за њихово пензионисање.

Највећи број остарелих бескућника има и мање социјално осигурање јер су многи годинама радили "на црно". Многи од њих који су близу пензије, никада нису имали добро плаћене послове и нису куповали куће због дискриминаторне праксе трговаца некретнинама.

Просечна месечна пензија из Фонда социјалног осигурања САД износи од децембра 1.658 долара. Међутим, многи старији бескућници имају знатно мање пензије јер немају пун пензиони стаж и зарађивали су мање од других. Право на социјалну помоћ од 841 долара месечно имају људи старији од 65 година слабог имовинског стања који немају пун пензијски стаж.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему