ПЕТ ГОДИНА ЈЕ ТРАЈАЛА РЕСТАУРАЦИЈА: Чувена палата у Венецији прво пут отворена за јавност

Novosti online

13. 04. 2022. у 22:52

ПРОКУРАТИЕ Векие на Марковом тргу у Венецији – једна од најпознатијих зграда у једном од најпознатијих градских тргова на свету – отворена је за јавност први пут у својој историји.

ПЕТ ГОДИНА ЈЕ ТРАЈАЛА РЕСТАУРАЦИЈА: Чувена палата у Венецији прво пут отворена за јавност

Фото: Принсркин

Изграђена почетком 16. века, на месту раније зграде која је уништена у пожару, са базиликом Светог Марка уоквирује трг. Неокласична фасада зграде високе 150 метара једна је од најпрепознатљивијих симбола Венеције.

Сада, по први пут, посетиоци могу да посете четврти и последњи спрат палате где се испод косог крова зграде налази стална изложбена поставка.

У прошлости, овде је био дом венецијанских прокуратора, градских званичника одговорних за администрацију Базилике. Нису били плаћени, али су имали привилегију да за живота станују на Марковом тргу.

Зграду је пројектовао архитекте Бартоломео Боно, а затим Јакопо Сансовина у првој половини 16. века. Прокуратие Векие је од 1832. године седиште осигуравајуће компаније „Ђенерали“, која је посао рестаурације поверила британском архитекти, Дејвиду Чиперфилду.

Трећи спрат је посвећен "The Human Safeti Net-у", глобалној мрежи за подршку угроженим породицама са малом децом и интеграцију избеглица кроз рад и предузетништво, са јавним приступом изложбеним просторима, радним просторима, просторима за догађаје и гледалиштем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)