ПРЕМИЈЕР ИТАЛИЈЕ: Већи увоз алжирског гаса од јесени

Танјуг

11. 04. 2022. у 22:06

ИТАЛИЈАНСКИ премијер Марио Драги данас је изјавио да је постигао договор о већем увозу природног гаса преко медитеранског гасовода из Алжира.

ПРЕМИЈЕР ИТАЛИЈЕ: Већи увоз алжирског гаса од јесени

Фото: ЕПА

Након састанка са алжирским председником Абделмаџидом Тебуном у главном граду те северноафричке земље, Драги је рекао да је споразум о извозу веће количине гаса у Италију важан одговор у остврењу стратешког циља - што бржег проналажења замене за руске енергенте и додао да ће и други то пратити, преноси АП.

Агенција истиче да је Русија највеци снабдевач Италије природним гасом са око 40 одсто удела у укупном увозу тог енергента, а следи је управо Алзир, који преко трансмедитеранског гасовода у Италију шаље око 21 милијарду кубних метара гаса.

Према наводима италијанске енергетске компаније „Ени", овим споразумом измеду ње и алжирске компаније „Сонатраћ” у наредне две до три године почев од јесени биће придодато до девет милијарди кубних метара гаса из поменуте афричке земље, што би надмашило садасњих 29 милијарди кубних метара гаса који се у Италију допрема из Русије.

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ У АКЦИЈИ: Погледајте како су уништили утврђене положаје украјинске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ОДБОЈКАША ИКАДА: Велики Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)