ЕК ОДОБРИЛА: Француски програм субвенција због рата у Украјини

Танјуг

08. 04. 2022. у 00:23

ЕВРОПСКА комисија је одобрила данас француски програм вредан до 155 милијарди евра (169 милијарди долара) за пружање подршке ликвидности компанија, које су погођене економским утицајем рата у Украјини.

ЕК ОДОБРИЛА: Француски програм субвенција због рата у Украјини

Фото: Профимедиа

Ово је први одобрени програм у оквиру кризног плана ЕУ усвојеног прошлог месеца, којим су привремено ублажена правила Уније о државним субвенцијама, након што је руски председник Владимир Путин 24. фебруара наредио "специјалну операцију" у Украјини.

- Ова шема ће омогућити Француској да ублажи економске последице Путиновог рата у Украјини и да подржи компаније погођене актуелном кризом и санкцијама повезаним с тим - навела је потпредседница Европске комисије Маргрет Вестагер у саопштењу, преноси Ројтерс.

Субвенције ће бити финансирана делом из буџета од 300 милијарди евра који је Француска првобитно издвојила у оквиру три програма за подршку привреди у светлу пандемије ковид-19, а који су били одобрени у марту 2021.

Према новој шеми, корисници ће имати право да добију нове зајмове који ће делимично бити покривени државним гаранцијама.

БОНУС ВИДЕО - ВОЈСКА ДНР ЧИСТИ МАРИУПОЉ: Припадници "Азов-а" дигли у ваздух Драмско позориште

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)