МЕДИЈСКИ РАТ СЕ ШИРИ НА АФРИКУ: Док Запад забрањује руске канале, једна земља ударила на Французе

Горан Чворовић - Од сталног дописника: ПАРИЗ

17. 03. 2022. у 18:38

ПОСЛЕ руских телевизијских станица “Спутњик” и "Раша Тудеј", којима је недавно забрањено емитовање у ЕУ, сада су на ред дошле француске станице “РФИ” и “Франс 24” на које је катанац стављен у Малију.

МЕДИЈСКИ РАТ СЕ ШИРИ НА АФРИКУ: Док Запад забрањује руске канале, једна земља ударила на Французе

Фото: Депоситпхотос

Медији су, очигледно, у последње време жестоко на удару, а то се уклапа у напету ситуацију у којој се најављује стварање неког новог светског поретка и преконфигурације утицаја великих сила, с ризиком од већих сукоба од оног који тренутно траје у Украјини.

Војна хунта која се налази на власти у Малију забранила је рад две француске информативне куће уз објашњење да шире пропаганду. Пребацује им се између осталог да су објављивале неистине о наводним егезкуцијама малијске војске над становништвом.

Француске мировне снаге морале су недавно да се повуку из ове земље, јер су проглашене непожељним. Французи су при том оптужили власти ове афричке државе да су склопиле договор с руском приватном безбедносном организацијом “Вагнер” да заузме њихово место. Дошло је и до напетости између Руса и Француза у овом региону, из тих разлога, али и целокупног међународног контекста.

У Европи се истовремено шири страх од могућег сучељавања НАТО и Русије, јер се конфликт у Украјини све више приближава граници с Пољском, где је Алијанса одлучила да сконцентрише нове снаге. Истовремено, на Западу су констернирани бомбардовањем театра у Маријупољу. У Бриселу, Паризу и Берлину оптужују руске власти за варварски чин, а не помаже ни то што из Москве кривицу пребацују на украјински вод “Азов”. Напетост, тако, још више расте.

Фудбалски клуб Пари Сен Жермен одлучио је, после свега, да до краја сезоне расикне уговор који је имао уговор с руском фирмом “Фонбет”. Ипак, париски “свеци” су решили да не прекидају рад своје фудбалске школе у Москви, за децу узраста од 3 до 15 година.

И док су се Запад и Русија ушанчили у два рова, у ЕУ се све више осећају последице несташица услед санкција уведних Москви. Грађани се довијају на разне начине, па су тако у Паризу пренели да неке перионице веша, на пример, смањују температуру за прање рубља, са 45 на 35 степени, а да заузврат користе јаче детерxенте, као и да гасе рекламе у излозима, не би ли уштедели енергију.

Штрајкови незадовољних корисника прескупе нафте се настављају на прилазима неким рафинеријама у Француској.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Кинеске оружане снаге

БОНУС ВИДЕО: НЕСАНИЦА ЗА УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ - Чувени "Смерч" у акцији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)