РУСКИ ОДГОВОР У ОСАМ ТАЧАКА: Од Америке се тражи да повуку све трупе из Европе

Новости онлајн

17. 02. 2022. у 15:39

МОСКВА је предала америчком амбасадору у Русији Џону Саливену реакцију на амерички одговор на безбедносне гаранције, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

РУСКИ ОДГОВОР У ОСАМ ТАЧАКА: Од Америке се тражи да повуку све трупе из Европе

Фото: ЕПА

У писму, које је написано на 11 страница, Москва:

1. Инсистира на томе да америчке трупе буду повучене из Централне, Источне Европе и Балтика.

- Сигурни смо да у тим зонама има сасвим довољно националних потенцијала. Спремни смо да разговарамо о тој теми на основу чланова 4 и 5 руског нацрта споразума - наводи се у тексту.

2. Она предлаже да се у оквиру безбедносних гаранција практично реализује идеја увођења мораторијума на ракете средњег и кратког домета у Европи. Како се наводи, Москва „разматра овај проблем као један од приоритетних у руско-америчком дијалогу.

3. Русија очекује од САД и НАТО-а конкретне предлоге о садржају и формама правног одустајања Алијансе од ширења на исток.

4. Предлози Русије о гаранцијама безбедности треба да буду размотрени у целини, без издвајања појединачних тачака.

5. Москва инсистира на томе да Кијев мора да реализује Минске споразуме, да се прекину испоруке оружја Украјини, да се повуче већ испоручено оружје, да сви западни инструктори морају да оду и да НАТО одустане од војних вежби са Украјином.

6. Русија очекује од САД и НАТО-а конкретне предлоге о садржају и формама правног одустајања Алијансе од ширења на исток.

7. САД и њихови савезници треба да одустану од политике „обуздавања“ Русије и да предузму конкретне, практичне кораке за деескалацију војно-политичке ситуације.

8. Предлози Русије о гаранцијама безбедности треба да буду размотрени у целини, без издвајања појединачних тачака.

Крајем прошле године у светлу погоршања односа са Западом и заоштравања ситуације око Украјине Москва је предала Бриселу и Вашингтону нацрте докумената о безбедносним гаранцијама. Кремљ инсистира на прекиду војне сарадње НАТО-а са постсовјетским земљама, одустајања од отварања база на њиховим територијама, ограничавању распоређивања ударног наоружања код руске границе, повлачењу америчког нуклеарног оружја из Европе и неширењу НАТО-а на Исток.Русија је 26. јануара добила писани одговор, али су западни партнери игнорисали све основне тачке.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

КРИЗА КОЈА БРИНЕ ЦЕО СВЕТ: Да ли ће нарасле тензије око Украјине експлодирати у рат?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

ПАО СА КРУЗЕРА Борио се 15 сати за живот: Ништа слично нисам видео у својој каријери