ЗАПЕЧАЋЕН ИНТЕРНАТ СТРАВЕ: Француска у шоку – деца злостављана у радикалној јеврејској школи, живела гладна у смраду и прљавштини! (ВИДЕО)

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

11. 02. 2022. у 00:28

ТВРДОКОРНА религијска учења у појединим верама данас могу да буду супротна савременом начину живота.

ЗАПЕЧАЋЕН ИНТЕРНАТ СТРАВЕ: Француска у шоку – деца злостављана у радикалној јеврејској школи, живела гладна у смраду и прљавштини! (ВИДЕО)

Фото: АП

А када се то још помеша са кажњавањем деце, спартанском дисциплином и рудиментарним хигијенским условима, долази се до ситуације у коју је ових дана запао један јеврејски интернат недалеко од Париза, чији су руководиоци оптужени да им је школа функционисала као секта. Пале су и оптужбе за присилно задржавање и притварање ђака. Због свега, шеснаесторо запослених и одговорних је ухапшено.

Школу "Бет Јосеф" у Француској описују као "кућу страве". Очигледно је да су они који су је држали вишеструко претерали у инсистирању на челичењу.

Неки прозори су били полупани, врата су се слободно њихала и лупала на ветру, хигијена је била на сумњивом нивоу, зидови влажни и поднадули, с масним флекама, уз оронули бетонски под... Одговорни у "јешиви", односно установи за изучавање талмуда и торе, осумњичени су за задржавање неких ђака против њихове воље, од којих су многи малолетни, и њихово малтретирање, уз приморавање да живе у нечистоћи.

Задужени за рад овог ултрарадикалног интерната оптужни су и због присилног прекида контаката деце с њиховим продицама, али и због ускраћеног приступа лечењу и различитих врста насиља, укључујући и ускраћивање хране. Узели су им мобилне телефоне, а конфискована су им и документа. Једном речју, крајње деградирајући услови живота за 21. век. На интернету су се, међутим, рекламирали сасвим другачије, као место пуно зеленила с идиличним условима за учење.

Све је почело у јулу прошле године када је један петнаестогодишњи амерички ђак успео да побегне и склони се у амбасаду САД у Паризу. Међуминистарска мисија за праћење секташких скретања алармирала је суд у граду Моу и клупко је почело да се одмотава. Од тада, више штићеника успело је да побегне, а сведочења су била слична. Истрага је испитала и неке бивше полазнике.

Велики број жандарма бануо је у школу ове недеље, на поседу у Бисијеру у области Сена и Марна, осамдесетак километара источно од Париза. Акцији су присуствовали и социјални радници, лекари, па чак и један рабин. Установу је у том тренутку похађало 40 малолетних и 20 пунолетних полазника. Велики број њих је био из Израела и САД.

Деца су привремено смештена у прихватилишта. Суд се сада, такође, занима и за финансијско вођење ове установе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат био би гори од свих ратова у историји, имамо оружје какво до сад није виђено