СПОЈ КРИМИНАЛА И ХРИШЋАНСТВА: Чланови нарко-банди у Рију крвава афричка божанства заменили Исусом Христом

Novosti online

07. 02. 2022. у 12:34

У градским фавелама Рио де Жанеира, нова генерација "нарко-пентекосталаца" пригрлила је хришћанске симболе.

СПОЈ КРИМИНАЛА И ХРИШЋАНСТВА: Чланови нарко-банди у Рију крвава афричка божанства заменили Исусом Христом

Фото: Pixabay

- Пасторе, да ли бисмо могли да одржимо службу у мојој кући следећег четвртка? - питао је гангстер са изблајханом косом, држећи АК-47 у крилу док је сео поред свештеника.

Неколико месеци раније, 23-годишњак је купио свој први дом од новца који је зарадио радећи као војник за једну од нарко-група Рио де Жанеира. Сада је желео да захвали за "благослове" за које верује да су Божје дело.

- Толико пута сам избегао смрт. Он ме је избавио од зла - испричао је Гардијану трговац дрогом на почетку још једне 12-часовне ноћне смене на улицама Рија.

То хришћанско веровање видљиво је свуда, на зидовима украшеним фрескама Старог града Јерусалима и одломку из Посланице Галатима: Духом ходите, и нећете извршивати жеље телесне, наводи Курир.

Гангстер и својим телом слави веру. На једном зглобу има тетоважу крста и речи "Исус живи“. На другом је био мото: "Нека моја храброст буде већа од мог страха и моја снага велика као моја вера".

- Они знају да живе у свету где влада сила и траже нешто у шта би веровали - каже Елијас Сантана, проповедник из фавеле коме је мисија да спасе душе све већег броја евангелистичких гангстера у Рију.

Када је сукоб око дроге у Рију експлодирао 1980-их, бразилска евангелистичка револуција још увек није процветала и многи гангстери су тражили заштиту од афро-бразилских божанстава као што је Огум, бог рата. Нарко-босови су посећивали афро-бразилске храмове, градили светилишта Оришама и носили огрлице да покажу своју приврженост вери Умбанда и Кандомбле.

Четири деценије касније, многа од тих светилишта су замењена скулптурама Библије и муралима Тајне вечере, док је нова генерација "поново рођених" криминалаца преузимала власт, под утицајем братства пентекосталних проповедника.

Утицај који ти пастори имају над такозваним "нарко-пентекосталцима" у Рију не може да се не види у стотинама фавела које контролишу три главне банде: Црвена команда (ЦВ), Пријатељи пријатеља (АДА) и, можда најевангелистичнија од свих - Чиста трећа команда (ТЦП).

Depositphotos

Нарко-босови, неки редовни посетиоци цркве, уградили су хришћанске симболе у ​​своју ултранасилну трговину. Пакети кокаина, пиштоља и униформи украшени су Давидовом звездом – референца на пентекостално веровање да повратак Јевреја у Израел представља напредак ка Другом доласку. Графити које су наручиле банде нуде духовно вођство и небеску похвалу.

Једне вечери, старији трговац наркотицима дошао је на службу у предграђу Рија, ненаоружан и ненајављен, док је проповедник читао из Јеванђеља по Јовану. "Ја дођох као светлост на свет, да ниједан који у ме верује не остане у тами." Окружен локалном децом и њиховим елегантно обученим родитељима, гангстер је сео на белу пластичну столицу у углу, погнуо главу и почео да се моли.

Нигде евангелизација подземља Рија није видљивија него у Изралеском комплексу, групи пет фавела у близини међународног аеродрома којим управља Пеишао (Велика риба), проповедник који је постао трговац дрогом и који је добио надимак по речи "ихтис". Његов заменик назван је по јудејском пророку Јеремији, док су њихове трупе познате као Војска Бога живог.

У знак почасти шефу области, на једном улазу је насликан мурал Фиштронаута, анимираног јунака, уз цитат из Псалма 33: Благо народу коме је Бог Господ.

Неонска Давидова звезда, ноћу видљива километрима унаоколо, постављена је на водоторањ, на једној од највиших тачака комплекса. У близини, на брду које гледа на југ према статуи Христа Искупитеља, у стакленој витрини стоји Библија. "Избави ме, Господе, од злога човека", стоји цитат из Псалма 140. "Сачувај ме од насилника који смишљају зле планове у својим срцима и подстичу рат сваки дан“.

Полиција Пеишаа, који је тражен због десетина злочина, укључујући мучење, убиство и прикривање смрти, назива једним од најамбициознијих и најжешћих зликоваца у Рију, чија брзорастућа криминална империја исмева његову наводну хришћанску веру. Године 2019. оптужен је да је предводио Исусову банду екстремиста који су, наводно, опљачкали низ афро-бразилских храмова. Афро-бразилске прославе су, наводно, забрањене у Израелском комплексу.

Неки становници кажу да је "доктрина“ гангстера прожета Библијом – која укључује одржавање улица у заједници уредним и добро осветљеним, дела милосрђа за сиромашне мештане, обесхрабривање псовки и употребе дрога међу члановима банде и фокусирање на војнички стил дисциплина – побољшала живот у гету који је држава дуго занемаривала.

- У фавели је ред, рекао је Жужу Руде, локални репер чије песме описују живот у заједници којом владају богобојажљиви гангстери.

Фото: ЕПА

Афро-бразилска музичарка, која се идентификује као евангелистичка хришћанка и која има тетовиран узи на стомаку, каже да је забринута због пораста нетрпељивости и насиља у вези са вером у Рију. "Није кул видети људе који не могу да практикују своју веру у месту где живе".

Руде ипак мисли да је живот бољи под садашњом "администрацијом" фавеле. "Овакво оружење је новина за све", рекла је она.

Нарко-пентекосталци из Рија признају да се њихов често брутални посао сукобљава са светим писмом за које тврде да га следе. Један нарко бос, окружен телохранитељима са аутоматским пушкама, признаје да је трговина дрогом "зао" посао који понекад подразумева ужасно насиље.

Али, каже он док лешкари на својој хонди, вера га је подстакла да умањи своју бруталност и варварство и сада убеђује колеге-криминалце да поштеде оне који им сметају. "Оне које могу да спасем, спасавам“, рекао је, присећајући се како је једном убедио колегу да не убије нарко-дилера који је украо оружје и пребегао у ривалску групу.

Уместо тога, издајника су натерали да склопи руке, као у молитви, пуцали су у њих из непосредне близине, разневши му кости шаке. Живот му је, ипак, био поштеђен.

У другој фавели, војник са тетовираном Библијом на грудима говорио је о томе како је уживао на богослужењу у пентекосталној цркви "Бог је љубав", фундаменталистичкој конгрегацији са храмовима широм САД и Европе. "Осећам се лакше“, рекао је, пре него што је од‌јурио на свом мотору са пушком пребаченом преко рамена.

Кристина Витал, академик која је провела скоро 30 година проучавајући напредак евангелизације у гангстерском Рију, каже да је неизбежно да су нарко-босови прихватили хришћанство, с обзиром на евангелистички цунами који је захватио бразилско друштво. Евангелисти су сада заузели кључне позиције у свету криминала, баш као што су то учинили у медијима, политици, правосуђу и култури, рекла је она.

Фото: Танјуг/АП

Није изненађујуће ни то што су рањиви, маргинализовани младићи тражили вођство и саосећање од проповедника који су трагали за душама у фавелама у Рију: "То је тако ужасан, крхак живот. Живе у страху.”

Витал каже да су последице невероватне фузије између злочина и хришћанства нејасне. Било је доказа о "извесном обуздавању“ крвопролића, рекла је, али мешање верске нетолеранције са "запањујућим“ насиљем банди је узнемирујуће.

Пастор Елијас каже да поштује све вере и да верује да његов "крсташки рат" помаже да се смири град у коме се сваке године губе стотине углавном младих живота. "Ово је дужност хришћанства: да спасе."

Недељу дана након што је позван да благослови дом нарко-војника, проповедник је обукао мантију и кренуо кривудавим, блатњавим пролазима до скромног пребивалишта на првом спрату које је криминалац платио 8.000 реала (око 1.200 долара).

Угурао се унутра, у пратњи пола туцета помагача који су носили Библију, и група је почела да пева химну "О! Исус ме воли", док је гангстер погнуо главу.

Када је певање престало, једна припадница цркве је иступила напред и ухватила домаћина за руку док су их његова девојка и мајка – чистачица која је тек стигла кући с посла, гледале. "Бог је изабрао тебе. Бог је овде управо сада!", рекла му је. "Погледај како сам се најежила. Бог је овде!” рекла је дрхтавим гласом док је призивала анђела да пази на живот трговца дроге.

Фото: Танјуг/АП

После 20 минута молитве и читања Псалма 23, нарко-дилер се захвалио својим посетиоцима уз хот-догове и извео их напоље, видно дирнут њиховим речима.

- То је усамљенички живот, рекао је пастор, и Христ је дошао да их ослободи овог ропства.

Топао поветарац прострујао је уским уличицама фавеле и на тренутак се чинило да је свет у миру – али тишина је трајала само два сата.

Убрзо после поноћи пуцњава је пробудила становнике када су нарко-дилери упали у оближњи кварт у нади да ће проширити свој рејон. Још једна ноћ хаоса и сломљених срца у граду који вапи да буде спасен.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: 

АКЦИЈА МУП: Полиција запленила више од пет килограма хероина и оружје

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце