РЕКЛИ СУ МИ ДА НЕЋУ ДУГО ЖИВЕТИ, АЛИ МОРАМ: Авганистанци се одлучују да продају органе и децу како би преживели

Танјуг

30. 01. 2022. у 16:30

МНОГИ Авганистанци годинама се боре с изузетним сиромаштвом, а често се одлучују и на продају телесне органа како би добијеним новцем прехранили породицу, пренела је Анадолија.

РЕКЛИ СУ МИ ДА НЕЋУ ДУГО ЖИВЕТИ, АЛИ МОРАМ: Авганистанци се одлучују да продају органе и децу како би преживели

ГЛАД Половина Авганистанаца нема новца ни за храну, Фото АП

Након што су талибани преузели власт, дошло је до прекида испоруке међународне помоћи, а живот Авганистанцима је додатно отежао зимски период.

Овакво стање угрожава животе милиона људи, а многи Авганистанци одлучују се да продају органе или чак и децу, како би прехранили породицу, додаје се у тексту турске агенције.

У Шехр-и Себзу, удаљеном око 20 километара од центра Херата, у последњих неколико година дошло је до суше и несташице, а сукоби талибана и претходне администрације додатно су отежали животе људима на овом подручју.

Многи становници овог подручја, који су разговарали с екипом Анадолије, казали су како су присиљени да продају децу, али и бубреге.

Један од локалаца је и Абдулкадир (38), који дрхти и муца док говори, не зна од чега болује, а нема новца да оде у болницу.

- Отишао сам у болницу да продам бубреге за око 150.000 авгана (око 1.500 долара). Лекари су рекли да ћу умрети ако одстраним органе. Упркос томе, желим да продам бубреге. Наша економска ситуација је тако лоша да сам спреман да продам и једно дете за 150.000 авгана. На тај начин бих спасао остале чланове породице - рекао је он.

Мештани се жале како нема посла да би зарадили новац. Многа деца, али и старији просе, или скупљају пластику и папир.

Жене праве конце од вуне коју доносе трговци, а становништво дневно највише заради 50-100 авгана (око 0,5 - 1 долар).

Бубрег је продао и Гулбедин (38), који сада због тога не може да ради ниједан физички посао.

Пре три године је због сиромаштва и како би платио трошкове лечења супруге продао ћерку Рузиеје за 3.500 долара, а прије две године је за 2.000 долара продао бубрег. Ипак, супруга је и даље болесна, а ни финансијско стање није завидно. Другу ћерку, Рације, прошле године је продао за 1.500 долара.

Међународна организација рада саопштила је како је након талибана без посла у Авганистану остало око 500.000 људи, а тај број би средином 2022. године могао да достигне 900.000.

БОНУС ВИДЕО:

БЕБУ ПРЕБАЦУЈУ ПРЕКО ЖИЧАНЕ ОГРАДЕ: Снимак настао на аеродрому у Кабулу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ЕСКАЛАЦИЈА У ПАРИЗУ: Паљевине и хапшења на све стране