СКАНДАЛ У АМЕРИЧКОЈ МОРНАРИЦИ: Бивши командер признао да је одао тајне у замену за 250.000 долара и проститутке

Novosti online

28. 01. 2022. у 18:06

БИВШИ високи официр, командер (Commander - што би одговарало чину потпуковника у војсци) америчке морнарице Стивен Шед изјаснио се да је крив по оптужби да је од компаније „Глен дифенс марин Азија“ примио мито и услуге проституције у замену за одавање државне тајне.

СКАНДАЛ У АМЕРИЧКОЈ МОРНАРИЦИ: Бивши командер  признао да је одао тајне у замену за 250.000 долара и проститутке

Фото Танјуг/АП

Шед се изјаснио да је крив по две оптужбе за подмићивање на суду у Сан Дијегу.

Тужба је део случаја познатог као „Дебели Леонард“, назван по утицајном малежанском предузетнику одбрамбене индустрије Леонарду Глену Френсису, који наводно подмићује високе морнаричке званичнике услугама проституције, концертима Лејди Гаге и улазницама за гледање „Краља лавова“.

Леонард Глен Френсис, који је основао сингапурску компанију „Гленн Дефенсе Марине Асиа“ (ГДМА), ухапшен је 2013. у Калифорнији.

Шед је рекао да је заједно са осам других припадника морнарице од ГДМА „примио више од 250.000 долара у виду оброка, забаве, путних и хотелских трошкова, поклона, готовине и услуга проститутки“.

Компанија је годинама пружала помоћне услуге бродовима Седме америчке флоте, наводи Министарство правде.

Френсис се изјаснио да је крив за давање мита и оптужбе за заверу 2015. године, и од тада је остао у затвору и кућном притвору. Чека се изрицање пресуде у његовом случају.

Одавање тајни о кретању бродова

Стивен Шед, кога је федерална порота оптужила у марту 2017. године, заједно са осам других припадника морнарице, трећа је особа која се изјаснила кривом уочи суђења.

Између 2006. и 2008. године, Шед је радио у одсеку за политику и планирање флоте у Јужној Азији. Био је одговоран за идентификацију лука које би морнарички бродови посећивали.

Шед је признао да је заједно са другим оптуженима у том случају давао распореде поморских кретања и лобирао у име „ГДМА“ код других поморских званичника.

Министарство правде је саопштило да је оптужени знао да ће то довести до тога да служба плати потраживања „ГДМА“.

Шампањац и журке

Тужиоци су навели да је на основу информација које су дали Шед и други, „ГДМА“ успела да добије уговоре и да Морнарици наплати 35 милиона долара за услуге коришћење тегљача, обезбеђење и уклањање отпада са бродова.

У оптужници се наводи да је Шед био један од учесника „разуларене вишедневне забаве, са вртешком на којој су стајале проститутке, која је плаћена 50.000 долара, током које су попили сав шампањац ‘Дом Перињон’ доступан у Шангри-Ла“ у Манили на Филипинима 2008. години.

„Оптужени је признао да је био један од многих чија је оданост прешла са Морнарице на Леонарда Френсиса. Одрицање од дужности оптуженог према Морнарици и Сједињеним Америчким Државама има тешке последице“, рекао је амерички тужилац Ренди Гросман, наводи се у саопштењу америчког Министарства правде.

Директор америчке поморске службе за криминалистичке истраге (НЦИС) Омар Лопез рекао је да је Шед „злоупотребио положај на високом нивоу у морнарици тако што је незаконито примао раскошне поклоне од Френсиса у замену за одавање поверљивог распореда списка бројних бродова, специфичних лука и датума за посете далеко пре посета броду“.

Федерални суд у Калифорнији требало би да донесе пресуду 21. јула.

Суђење преосталим поморским званичницима у том случају почиње 28. фебруара.

До сада се 28 од 34 поморска службеника, извођача радова и запослених у „ГДМА“, изјаснило кривим у том случају, заједно са још двојицом официра Седме флоте. 

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: РУСИЈА ТЕСТИРАЛА С-500! Погледајте снимак - ПВО систем оборио балистичку ракету

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АМЕРИЧКИ НЕОНАЦИСТА ПОГИНУО У УКРАЈИНИ? Дошао из Северне Каролине да ратује, изгубио живот у Харкову (ФОТО)