КРАЈ ЕРЕ КЛИНТОНОВИХ СУДИЈА: У Врховном суду САД има највише судија које је именовао Доналд Трамп

Д. Д. С.

27. 01. 2022. у 13:09

Kaд Стивен Брајер (83) оде са места судије Врховног суда САД, завршава се утицај бившег председника Била Клинтона на највише америчко судско тело. Клинтон је у два председничка мандата, 1993-2001, именовао двоје судија, од којих је Рут Бајдер Гинсбург преминула у 87. години септембра 2020, а Брејер, номинован маја 1994. године, сада је одлучио да се повуче. У Врховном суду САД сад је највише "Трампових судија".

КРАЈ ЕРЕ КЛИНТОНОВИХ СУДИЈА: У Врховном суду САД има највише судија које је именовао Доналд Трамп

Фото: Танјуг/АП

Да је некадашња прва дама и амерички државни секретар, касније председнички кандидат, Хилари Клинтон изабрана за председника 2016. и 2020. године, Брејеров одлазак би створио прилику за четвртог кандидата "империје Клинтон" у суду. Уместо тога, троје изабраних судија је припало некадашњем њеном противкандидату, бившем председнику САД Доналду Трампу. Сада ће председник Бајден добити свог првог судског кандидата, а суд по одласку Брејера неће имати представника Клинтонових.

Тројица Трампових именованих у суду од девет чланова су судије Нил Горсјуч (потврђен 2017), Брент Кавано (2018) и Ејми Кони Барет (2020).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХРВАТСКА ШАЉЕ ВОЈНУ ПОМОЋ НЕОНАЦИСТИЧКОМ РЕЖИМУ: Руси образложили дипломатску одмазду, петоро дипломата се враћа у Загреб