СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: САД нису одговориле на питање о неширењу НАТО-а

Novosti online

27. 01. 2022. у 11:06

САД у свом одговору о безбедносним гаранцијама нису одговориле на најважније питање – о неширењу НАТО-а на исток, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: САД нису одговориле на питање о неширењу НАТО-а

Фото: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Нема позитивне реакције на главно питање у овом документу. Главно питање је наш јасан став о неприхватљивости даљег ширења НАТО-а на исток и размештања ударног наоружања које би могло да угрози територију Руске Федерације - рекао је Лавров новинарима.

Шеф руске дипломатије је навео да ће се Москва фокусирати на објашњавање, како је рекао, "лукавог става" Сједињених Држава по питању неширења НАТО-а и недељивости безбедности.

Сергеј Лавров / Фото ЕПА

- Ако су нам деведесете године објашњавали одсуством писаних обавеза о неширењу НАТО-а, сада имамо ове писане обавезе - рекао је Лавров.

Навео је да Русија проучава одговор САД и додао је да ће садржај документа који су САД доставиле бити познат у блиској будућности. Лавров је навео да су САД рекле да би више волеле да документ остане у поверљивом дипломатском дијалогу, али да је он усаглашен са свим савезницима САД и са украјинском страном.

- Стога, не сумњам да ће то „процурити“ у врло блиској будућности - рекао је Лавров.

САД и НАТО јуче су предали Русији одговоре на нацрте споразума о гаранцијама за безбедност, које им је Москва упутила крајем прошле године.

БОНУС ВИДЕО: 

ДОСИЈЕ: Рат Јерменије и Азербејџана - визуелна реконструкција догађаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛУКАШЕНКО УПОЗОРАВА: Западни притисци се појачавају, морамо наступити као јединствен фронт